Кравчук: Росія ніколи не відпустить Україну

Середа, 25 грудня 2013, 11:42

Останні домовленості між Києвом і Москвою ще міцніше прив'язали Україну до Росії.

Таку думку висловив перший президент України Леонід Кравчук в ефірі Громадського телебачення.

"Росія ніколи не відпустить Україну. Європа, плануючи Східне партнерство, допустила велику помилку – вона залишила Росію поза Східним партнерством", - вважає він.

"Думала, що вона забере від Росії колишні республіки, теперішні держави… А всі ці республіки прив'язані до Росії, через газ, через ринок, через митні форми, прив'язані дуже сильно. І потрібно знайти місце Росії, інакше вона не випустить Україну", - підкреслив Кравчук.

Він вважає, що Росія шукає нові способи прив'язати до себе Україну.

"Вона також вдосконалює свої "обійми". Раніше була Митна війна – це дуже низька культура. Можна це зробити через приватизацію великих об'єктів – припортового заводу, атомних електростанцій", - припускає політик.

"Я думаю, що такі речі, як кредити і ціна на газ – це одна з таких форм, щоб ще сильніше прив'язати Україну до Росії", - сказав він.

В той же на майбутнє України Кравчук дивиться з оптимізмом.

"Я не бачу на сьогодні великих загрозю Вони вже 22 роки існують, і при Єльцині, й при Кравчукові загрози були не менші, але Україна, слава Богу, живе незалежно",- сказав він.

При цьому экс-президент заявив, що, якби він був діючим президентом, він також домовлявся б з Москвою, щоб врятувати Украну від банкрутства.

"Полетів би хоч до чорта на роги. Аби дали грошей для того, щоб Україна на стала банкрутом", - сказав Кравчук у відповідь на запитання, чи полетів би він, якби був президентом, на перемовини в Россію.

"Коли немає живих грошей для того, щоб закрити дірку в бюджеті – це катастофа", - підкреслив він, додавши, однак, що слід враховувати умови допомоги з-за кордону.

Водночас Кравчук стверджує, що він би підписав угоду з ЄС, якби для цього було все готове.

Як відомо, 17 грудня президент Віктор Янукович з'їздив до Москви й уклав ряд угод. Зокрема, "Газпром" знизив ціну газу для України на третину – $268,5 за тисячу кубометрів буде з початку 2014 року.Крім того, Росія надає Україні 15 мільярдів доларів.

Україна 20 грудня 2013 вже випустила єврооблігації на 3 мільярди доларів з терміном погашення в 2015 році і ставкою купона 5%. 24 грудня прем'єр-міністр РФ Дмитро Медведєв заявив, що Росія в понеділок, 23 грудня, вже придбала ці боргові зобов'язання.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування