Азербайджан виступає проти вступу Вірменії до Митного союзу

Субота, 28 грудня 2013, 00:28

Офіційний Баку проти вступу Єревану до Митного союзу доти, поки Вірменія не виведе свої збройні сили з окупованих азербайджанських територій і не буде відновлена ​​територіальна цілісність Азербайджану.

Про це заявив заввідділом з суспільно-політичних питань адміністрації президента Азербайджану Алі Гасанов.

"Вступ Вірменії - країни, що окупувала споконвічно азербайджанські землі - Нагорний Карабах і сім прилеглих районів, в будь-який союз або об'єднання, суперечить принципам міжнародного права", - заявив Гасанов азербайджанським ЗМІ.

"Загальновідомо, що у відповідних резолюціях і рішеннях ООН, ОБСЄ та інших авторитетних міжнародних організацій закріплений факт окупації Вірменією територій Азербайджану та висунуто вимогу про однозначне звільнення територій, окупованих країною-агресором", - сказав він.

"Тому вступ Вірменії до Митного союзу або іншої подібної структури можливий лише після звільнення окупованих азербайджанських земель", - додав Гасанов.

За словами Гасанова, в іншому випадку в момент вступу цієї країни в будь-який союз територія і межі Вірменії вступають у протиріччя з міжнародною юрисдикцією через порушення територіальної цілісності Азербайджану.

"Ця держава або повинна офіційно заявити про претензії на окуповані території, а структури, до яких вона входить, повинні прийняти це, або вона повинна повернути ці землі і стати членом нових союзів з територіями, затвердженими в рамках ООН", - підкреслив заввідділом президентської адміністрації.

Як відомо, у вересні Вірменія заявила про намір вступити до Митного союзу і згодом брати участь у формуванні Євразійського економічного союзу.

23 грудня у Вірменії парламент голосами депутатів владної партії проголосував за ратифікацію угоди з Росією, яка, зокрема, передбачає повний перехід у власність російського "Газпрому" досі спільної компанії "АрмРосгазпром", яка займається транспортуванням і розподілом у країні російського газу, його транзитом, а також електроенергетикою.

Згідно з угодою, "Газпром" отримає останні 20 відсотків акцій компанії, які досі ще були у власності вірменської держави.
 
Крім того, за цією міжурядовою угодою Вірменія позбавляється права на самостійний імпорт газу, що його повністю контролюватиме "Газпром" протягом наступних 30 років, до 2043-го, і не матиме права змінювати умови постачання газу.
 
Опозиційні фракції бойкотували голосування в парламенті, але владна Республіканська партія сама має в ньому достатню більшість. Під будівлею парламенту сотні людей протестували проти ратифікації угоди, підписаної раніше цього місяця.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування