Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Дипломати ОБСЄ мають бойкотувати зустріч у Києві - екс-посол США в Україні

Вівторок, 3 грудня 2013, 18:00

Міністри іноземних справ мають бойкотувати засідання ОБСЄ.

Про у своїй статті в The Guardian пише Стівен Пайфер, колишній посол США в Україні.

Засідання має відбутися в Києві в четвер та п'ятницю, однак останні події в Україні вимагають від представників демократичних країн жорсткої реакції, вважає він.

"Після суботнього нападу (коли Беркут розігнав мирний мітинг на Євромайдані - ред.), а також на фоні можливого застосування нових заходів проти демонстрантів і чуток про введення надзвичайного стану, Київ не є тим місцем, де можна проводити зустріч керівників МЗС країн ОБСЄ", - підкреслює екс-посол.

Держсекретар США Джон Керрі не планує відвідувати цей захід, говориться в статті. На думку Пайфера, місце проведення зустрічі краще перевести до Відня, де знаходиться постійна рада ОБСЄ.

"Якщо все-таки зустріч проходитиме в Києві, то держави-члени ОБСЄ мають відправити своїх послів до постійної ради, але представники вищого рівня повинні лишатися в своїх країнах. Посли ж мають зустрітися з демонстрантами, наголосивши на тому, що протести повинні лишатися мирними, а влада має утриматися від використання сили", - пише він.

Деякі міністри все ж приїдуть на зустріч, припускає Пайфер, однак це будуть представники країн, де демократія знаходиться під загрозою, наприклад Россія чи Білорусія. Це, на фоні відсутності представників інших країн, буде потужним месседжем, вважає він.

21 листопада в Києві почалися акції протесту проти зупинки урядом інтеграції в ЄС. 30 листопада вночі "Беркут" жорстоко розігнав Євромайдан.

За словами очевидців, близько чотирьох годин ранку бійці спецпідрозділу  штурмували студентів, які проводили мирну акцію на підтримку євроінтеграції.

У неділю, 1 грудня, в Україні відбулася наймасовіша акція громадянського протесту за часи незалежності, в якій тільки в Києві взяли участь понад півмільйона осіб.

Однак провокатори влаштували сутички під адміністрацією президента, в результаті яких постраждали майже 200 учасників акції протесту і, за даними МВС, 140 правоохоронців.

При цьому під час останніх акцій протесту від рук правоохоронців постраждали більш як 40 українських та закордонних журналістів.

У понеділок, 2 грудня, акції протесту продовжилися, тривають вони і у вівторок.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...