Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

У ЄС роз'яснюють українцям вигоди від асоціації

Вівторок, 31 грудня 2013, 16:02

У Євросоюзі стурбовані тим, що українцям неточно подають вигоди, які принесла би країні Угода про асоціацію з ЄС.

Про це йдеться в офіційному коментарі представництва ЄС в Україні.

"За останні дні відносини ЄС-Україна, в тому числі запропонована Угода про асоціацію, що включає поглиблену та всеохоплюючу зону вільної торгівлі (УА/ПВЗВТ), були предметом цілої низки публічних коментарів", - зазначають дипломати.

"Ми стурбовані тим, що деякі згадані цифри, неточно відображають справжні вигоди, які Угода про асоціацію принесла би Україні, і що існують серйозні непорозуміння про ступінь повноважень ЄС".

У коментарі наводяться факти, щоб прояснити деякі з непорозумінь щодо УА/ПВЗВТ, рішення щодо якої було схвалено одноголосно Урядом України 18 вересня 2013 року.

Зокрема щодо перспективи членства в ЄС для України:

"Відповідно до статті 49 Договору про Європейський Союз, будь-яка європейська держава, яка поважає принципи, на яких заснований ЄС, може подати заявку на членство".

Україні нагадують, що членство вимагає, щоб країна-кандидат мала інститути, які гарантують демократію, верховенство права, права людини і повагу і захист меншин, а також мала реально працюючу ринкову економіку і була здатна самотужки впоратися з конкурентним тиском і силами ринку в рамках Союзу.

"Подавати чи не подавати заявку на вступ до ЄС є рішенням кожної окремої країни. Асоціація є кроком вперед у процесі і дозволяє кожній країні зважити, чи слід просуватися далі. Ми беремо до відома останні опитування громадської думки, які показують, що більшість українців підтримує майбутнє членство в ЄС", - зазначають дипломати.

В ЄС зазначають, що досвід країн Центральної Європи показує, що асоціація приносить користь обом сторонам.

"Економіки зросли і привернули іноземні інвестиції, в той же час стимулюючи внутрішні інвестиції; конкурентоспроможність збільшилася і дозволила швидке зростання торгівлі; відкриті ринки зробили ці країни менш уразливими до коливань на світових ринках".

ПВЗВТ з ЄС пропонує Україні доступ на ринок ЄС, без шкоди для традиційної торгівлі або співробітництва з Росією, зазначається в коментарі.

"Так само, як великі компанії ЄС продають свою продукцію на різних ринках по всьому світі, українські виробники могли би продовжувати продавати свої товари на російському ринку, в той самий час шукаючи нові можливості на спільному ринку ЄС, який являє собою більше 22% світової економіки".

І окремо єврочиновники наголошують, що Україні ніхто не буде нав’язувати інститут одностатевих шлюбів:

"ЄС не встановлює закони щодо сім'ї і не втручається у питання моралі. Це залишається питанням національних урядів", - наголошують дипломати.

"Україна погодила з ЄС низку законів, які мають бути ухвалені з метою забезпечення лібералізації візового режиму. Туди включено закони проти дискримінації, але вони не мають нічого спільного з правилами, що регулюють шлюбні відносини", - зазначено в коментарі.

"Замість цього, для просування по шляху до лібералізації візового режиму, потрібно, щоб Україна ухвалила закони проти всіх типів дискримінації на робочому місці, аналогічні до правил ЄС у цій галузі", наголошено в документі.

 Як відомо, прем’єр Микола Азаров неодноразово наголошував у своїх виступах, що Євросоюз нав’язує Україні одностатеві шлюби.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування