Забужко побачила в подіях на Майдані руку Кремля

Четвер, 5 грудня 2013, 16:03

Популярний український письменник Оксана Забужко припускає, що останні події в Києві є організованою Москвою спецоперацією.

"Є абсолютно очевидні підтвердження того, що це спецоперація. Те, що відбувається в Києві (... ) більше за все схоже на незабутньої пам'яті ГКЧП ", - стверджує вона в інтерв'ю Радіо Свобода.

Забужко вважає, що російські спецслужби причетні до провокацій, які перетворили мирні акції в бійки з міліцією.

"Те, що це ФСБ-шна стилістика, не викликає сумнівів. Зафіксовані професійні провокатори. Зрозуміло, що мова йде про спробу Кремля повернути блудну Україну в стійло путінського впливу", - каже письменниця.

До провокаторів вона віднесла Віктора Медведчука, секретаря Ради національної безпеки і оборони Андрія Клюєва, "проросійське крило Партії регіонів, "яструбів" з оточення Януковича".

Забужко впевнена, що відбувається націлене на розкол і розділ України, який Кремль нібито планував ще в 2004-му.

Ще однією віссю нинішньої боротьби, на її думку, є розкол у правлячій політсилі.

"У владі є і проросійське крило, і проєвропейське, яке працювало на євроінтеграцію і на підписання договору про асоціацію на Вільнюському саміті, і ось саме це проєвропейське крило якраз і програло", - вважає Забужко.

Письменниця також окреслила основну проблему Евромайдана – відірваність громадянського суспільства від політичних еліт.

"Виключити суспільство з політичних процесів, як це зроблено в Росії і в Білорусії, після Помаранчевої революції вже неможливо. Сьогоднішній Майдан це ще раз доводить, - вважає Забужко. - Але координація між суспільством і елітами відсутній".

Тим не менш, вона дивиться в майбутнє з оптимізмом.

"Звичайно, у мене є віра і надія, що Україна знову зламає кремлівський сценарій, як вона його зламала 9 років тому. Але, загалом, нам буде важко, нам буде дійсно важко в ці найближчі дні і, можливо, тижні", - підсумувала Забужко.

Як відомо, 30 листопада, близько 4-ї ранку, "Беркут" силою очистив Майдан Незалежності від мітингувальників, що виступали проти непідписання угоди про асоціацію з Євросоюзом. За медичною допомогою звернулися 35 осіб. 7 з них госпіталізували.

Вдень 30 листопада тисячі українців самоорганізувалися та вийшли на Михайлівську площу, щоб висловити свій протест проти силового розгону мирного мітингу.

1 грудня у Києві відбулося Віче, організоване опозицією, на яке вийшло кількасот тисяч людей.

Пізніше учасники протесту зайняли частину будівлі Київської міськадміністрації, Будинок профспілок та колишній Жовтневий палац.

У той самий день на вулиці Банковій біля адміністрації президента відбулася сутичка між силовиками та мітингувальниками.

5 хлопцям, побитим "Беркутом" на вулиці Банковій 1 грудня, інкримінують організацію штурму адміністрації президента.

В інтернеті з'явились докази, що вказують на "замовність" штурму адміністрації президента на вулиці Банковій.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування