ПАМ'ЯТНИК ЛЕНІНУ ЗНЕСЛИ

Неділя, 8 грудня 2013, 17:09

У Києві на бульварі Тараса Шевченка знесли пам'ятник Володимиру Леніну.

Про це повідомляє "Громадське ТБ".

Знесли Леніна. Фото Аронця
Знесли Леніна. Фото Аронця

Під знесеним пам'ятником молодики скандують "Свобода прийде - порядок наведе". Журналіст повідомляє, що дві групи молодиків накинули на нього троси і повалили руками донизу. Пам'ятник провалив гранітну плиту у підніжжя.

Міліція через дорогу просто спостерігала, не втручаючись. Молодики, які безпосередньо це вчинили, одразу втекли, прикриваючи обличчя.

На місці події зібралося кілька сотень людей, також присутні народні депутати. Після повалення пам’ятник розбили кувалдами. Люди брали собі уламки у якості сувенірів.

Усі фото Дмитра Ларіна
Усі фото Дмитра Ларіна
 
 

Після розвалу пам'ятника народний депутат фракції "Свобода" Андрій Іллєнко приніс уламок монументу на Майдан.

Він перервав виступ групи ТНМК на сцені Майдану і тріумфально продемонстрував частину пам'ятника присутнім. Після цього група ТНМК продовжила свій виступ на сцені, повідомляє Інтерфакс-Україна.

За інформацією деяких ЗМІ, Іллєнко приніс на Майдан кулак скульптури.

Пам'ятник Леніну в Києві на бульварі Шевченка встановлено у 1946 році навпроти Бессарабського ринку. Статую Леніна з червоного граніту створив московський скульптор Сергій Меркуров для павільйону СРСР на Світовій виставці у Нью-Йорку (1938 рік).

Пам'ятник вважався головним монументом Леніна в УРСР. Після знесення в 1991 році за рішенням Київради пам'ятника Жовтневій революції на нинішньому Майдані Незалежності бессарабський Ленін став місцем проведення масових заходів прорадянських політичних партій.

В серпні 2013 року Новоград-Волинська міськрада вирішила демонтувати пам'ятник Леніну на центральній площі міста. У червні 2013 року депутати Сумської міськради проголосували за демонтаж двох монументів Леніну в місті.

У лютому 2013 року року більше 10 прихильників партії "Свобода" на чолі з нардепом Ігорем Мірошниченком зруйнували в Охтирці пам’ятник Володимиру Леніну.

У березні 2013 року невідомі особи завдали пошкоджень та руйнувань меморіалам героям національно-визвольних змагань Бандері та Шухевичу.

Пізніше доктор історичних наук Георгій Касьянов нагадав, що руйнування пам'ятників без рішення органів місцевого самоврядування є вандалізмом, і звернув увагу на те, що тема історії часто використовується для того, щоб відвернути увагу суспільства від соціально-політичних питань.

МВС заявило, що масове руйнування пам'ятників в Україні розпочалося тільки цього року.

У лютому 2012-го комісія Київради з питань культури та туризму відмовилась прийняти пам’ятник Леніну на бульварі Шевченка до комунальної власності міста Києва.

У листопаді 2011 року нардеп від КПУ Євген Царьков заявив, що комуністи відновили в Україні 80 пам'ятників Леніну.

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування