Європолітики про Майдан: Найважливіше - у Києві. Не все можна купити

Вівторок, 14 січня 2014, 12:24

Президент Європейської комісії Жозе Мануель Баррозу вважає, що найважливіші події Вільнюського саміту "Східного партнерства" відбулися на вулицях Києва.

Про це він заявив 14 січня під час сесії Європарламенту у Страсбурзі, беручи участь у дебатах за результатами литовського президентства в Євросоюзі, повідомляє ресурс "ЄС-Плюс".

"На вулицях Києва пройшли найважливіші моменти Вільнюського саміту. Це було не у Вільнюсі, а на вулицях Києва. Ми побачили Європу в її найбільшій популярності", - сказав президент Єврокомісії.

Він наголосив, що мирні акції на підтримку європейського шляху розвитку України підтверджують важливість цінностей ЄС не тільки для європейців.

"Коли в нас зараз стільки людей, розчарованих у ЄС, я думаю побачити так багато молодих і не тільки молодих людей, які замерзають на вулицях Києва й так високо тримають прапори ЄС, - це підтверджує, наскільки важливим є ЄС, його цінності не тільки для нас, тут у наших країнах-членах, але й для іншого світу", - сказав Баррозу.

У свою чергу, лідер групи Прогресивного альянсу соціалістів і демократів Європарламенту Ханнес Свобода вважає, що нинішні акції протесту проти влади в Україні свідчить: не все можна купити за гроші.

"Ми отримали чіткий сигнал: Гроші не можуть купити все. Навіть росіяни не можуть купити все. Вони не можуть купити реформ, вони не можуть купити громадян. І дух Майдану – це, щось, що, можливо, нам потрібне в Європі: люди, що виходять на вулиці, щоб боротися за цінності", - сказав він.

"Іноді було б дуже непогано мати такі ж демонстрації в наших країнах-членах", - зізнався Свобода.

Як відомо, Україна і ЄС вели переговори про угоду про асоціацію з 2007 року, але 21 листопада 2013 року український уряд заявив про припинення роботи над підписанням угоди, що планувалося здійснити під час Вільнюського саміту "Східного партнерства" ЄС 28-29 листопада.

Відтоді в Україні тривають мирні акції протесту проти такого рішення офіційного Києва, а спроби розігнати так званий "Євромайдан" лише посилюють протести.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News