Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

У Луценка немає претензій до бійців "Беркуту", але він вимагає покарати командирів

Четвер, 16 січня 2014, 10:15

Юрій Луценко не має претензій до рядових "беркутівців", які побили його, але вимагає покарати командирів, винних у кровопролитті.

Про це він заявив в інтерв'ю газеті "Комерсант-Україна".

"Зараз за фактом тих подій розслідується кримінальна справа. У своїй заяві прокурору я написав про те, щоб мене визнали потерпілим", - зазначив політик.

"Але й у свідченнях, які я дав слідству, і в заявах я наголошую, що не маю претензій до виконавців мого побиття, тобто до бійців "Беркуту". Однак я вимагаю знайти й покарати командирів, винних за кровопролиття", - заявив Луценко.

З його погляду, "вони не прийняли абсолютно законних необхідних рішень, які могли зупинити ескалацію насильства".

Луценко розповів, що 10 січня після зустрічей із дипломатами й експертами він побачив новини про блокування "Беркуту" активістами – і вони з дружиною приїхали туди, бо  ситуація була "критична".

Політик зазначив, що вимоги активістів "зводилися до одній простої речі: співробітники "Беркуту" повинні показати посвідчення, щоб прокуратура потім не говорила, що не може встановити, хто бив людей під судом".

"Тобто протестувальники були впевнені: це саме той "Беркут". Зазначу, що заяви Генпрокуратури про неможливість установити особи бійців – маячня, бо на кожну дію "Беркуту" видається спеціальний наказ зі списком особового складу й підписом", - сказав він.

До екс-голови МВС підійшов начальник роти "Беркуту" майор Добровольський і запросив Луценка пройти усередину одного з заблокованих автобусів. Бійці упізнали Луценка й він запропонував їм: "Ось народний депутат і, згідно з законами "Про міліцію" і "Про статус народного депутата", вона (Ірина Луценко) має право побачити ваші посвідчення. Покажіть їх їй, вона перепише прізвища, і я гарантую вам вільний проїзд".

Але вони відмовилися, побоюючись, у тому числі, за свої родини: "Вимоги законів знаємо, але не покажемо, бо це наша безпека". 

За підрахунками Луценка, переговори тримали хвилин 40. Потім політик говорив із майором – і той відмовився виконати вимоги активістів, заявивши: "Ось моє посвідчення, а більше я нічого не зроблю". Після ще 15 хвилин безрезультатних переговорів в автобусі до Луценка підійшов підполковник Тягнирядно – і він йому запропонував те ж, але той лише сказав: "Якщо у вас є проблеми, можете завтра написати в прокуратуру претензії".

Луценко визнав, що після цього трапився "не зовсім коректний епізод", коли він сказав підполковнику: "За все, що зараз трапиться з бійцями й людьми, будеш відповідати ти. І п...ом будеш конкретно ти. Ти – вища посадова особа "Беркуту" тут".  

Але, за словами Луценка, між цим "посиланням" і початком зіткнень минуло хвилин 10. Він ще намагався заспокоїти людей, але люди нібито почали розгойдувати автобус – і "Беркуту" дали команду оточити автобус. Був застосований сльозогінний газ, частина "беркутівців" змогли вирватися із задніх дверей автобуса й почали бити людей. Луценко спробував зупинити їх – і отримати кулаком в обличчя, його повалили, били кийком: "Я нарахував десь п'ять ударів і вимкнувся".

"Версія про те, що бійці захищали ображеного підполковника, абсолютно неможлива", - сказав Луценко.

Він наголосив, що заступнику командира полку "Беркута", підполковнику Тягнирядну посада дозволяє приймати рішення, але він "умив руки".

Луценко додав, що після того, як його відвезла швидка, бійці однаково "змушені були зняти маски". І головна відповідальність за ті події – на командирах.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...