Прийняті ВР закони погіршать відносини ЄС з Україною - Фюле

П'ятниця, 17 січня 2014, 17:51

Рішення, ухвалені у Верховній Раді 16 січня, негативно відобразяться на партнерстві між Європейським Союзом та Україною.

Про це заявив комісар ЄС з розширення та європейської політики сусідства Штефан Фюле.

"Я шокований. Бачити такий відхід України від європейської стежки є розчаруванням. Турбує те, що ми бачимо, як це стається з таким важливим партнером ЄС", - сказав Фюле.

"Рішення, ухвалені Верховною Радою, є неповагою до основоположних демократичних принципів і вони не лише викликають стурбованість щодо стану демократії та майбутнього України, але також матимуть наслідки для партнерства між ЄС та Україною", - вважає він.

Єврокомісар підкреслює, що один з ухвалених законів обмежує співпрацю з громадським суспільством.

"Ми дали чітко зрозуміти українській владі, що співпраця, над якою ми разом працювали, є співпрацею не між нами та українським урядом, а співпрацею між громадянами ЄС та України", - підкреслив він.

За його словам, ЄС парафував Угоду про асоціацію "на користь українського народу".

"І ми твердо стоїмо за пропозицією асоціації. Прикро бачити, як влада позбавляє український народ цього шансу у такий спосіб", - заявив Фюле.

Міністр закордонних справ Швеції Карл Більдт у свою чергу заявив, що відтепер ЄС має поводити себе з Києвом по-новому.

"Тривожні події в Україні мають обговорювати міністри закордонних справ ЄС в Брюсселі в понеділок. Вести справи з Києвом як раніше вже не можна ", - написав Більдт на своїй сторінці в Twitter.

 Скріншот поста Більдта в Twitter

Однак неофіційно високопоставлений чиновник ЄС заявив, що Рада ЄС у закордонних справах на засіданні у понеділок не планує ухвалювати в понеділок 20 січня які-небудь постанови щодо України.

"Можливо, що під час обіду деякі міністри захочуть порушити питання про ситуацію в Україні. Але висновок ради з цього питання не передбачений", - сказав він.

За його словами, у п'ятницю верховний представник ЄС в іноземних справах Кетрін Ештон виступила з заявою про останні події в Україні. За словами єврочиновника, вона висловлює позицію ЄС з цього питання щоразу, коли це потрібно.

Українська правда, Інтерфакс-УкраїнаУНІАН.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування