Кравчук: У законах про "диктатуру" є курйози, треба вдосконалювати

Субота, 18 січня 2014, 22:18

У законах, ухвалених Верховною Радою 16 січня, є "деякі курйози", що стосуються інтернету та обмеження свободи слова, і їх необхідно буде вдосконалювати.

Про це заявив екс-президент України Леонід Кравчук, коментуючи ухвалення у Раді низки законів, повідомляє УНІАН.

"Треба подивитися, як ці закони будуть виконуватися, як вони будуть діяти і чи будуть вони загалом діяти. Тому що там є, на мій погляд, деякі й курйози. Те, що торкається Інтернету, те, що торкається обмеження можливості свободи слова", - сказав Кравчук.

За його словами, відповідні питання дуже делікатні і їх "рано чи пізно доведеться усе одно вдосконалювати: або сам закон, або формулювання, або те, що називається імплементацією".

Коментуючи питання, чи може у суспільстві виникнути активний спротив та радикальні дії після того, як Президент підписав ці закони, Кравчук зазначив: все залежить від дій опозиції та влади.

"Якщо влада має аргументи роз'яснити - аргументовано і переконливо - що це викликано об'єктивними потребами і суспільство схилиться до віри в це, значить, може не буде розширення протестних моментів", - пояснив Кравчук.

При цьому у разі, якщо влада не зможе переконати суспільство і опозиція доведе небезпеку цих змін, можливе розширення протестних настроїв.

"Коли приймаються закони такого делікатного характеру, які торкаються обмеження деяких прав, свобод людей, обмеження свободи слова, їх потрібно виписувати надзвичайно ретельно", - сказав Кравчук.

Також він підкреслив, що такі закони мають прийматися без будь-яких порушень регламенту.

Як відомо, 16 січня парламентська більшість ухвалила з порушенням процедур кілька законів, які утискають низку прав громадян і посилюють для влади можливість карати учасників акцій протесту й інших незгодних із діями влади.  

Серед запроваджених змін – повернення кримінального переслідування за "наклеп" і внесення до Кримінального кодексу статті про "екстремістську діяльність", яка визначається дуже широко.

17 січня президент Віктор Янукович підписав "закони про диктатуру"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування