Німецька преса: влада України - жахливі мутанти в порівнянні з 2004-м

Четвер, 23 січня 2014, 08:57

Німецька газета "Südwest Presse" вважає, що в порівнянні з нинішніми подіями в Україні "помаранчева революція" 2004 року видається "вуличною вечіркою".

Про це повідомляє у прес-огляді DW.

Газета Südwest Presse з Ульма вважає, що Україною нині керують "мутанти".

"Жахливий момент. Проти нього "помаранчева революція" 2004 року видається вуличною вечіркою. Утім, зараз, як і тоді, йдеться про свободу і громадянські права, однак пострадянська владна еліта з того часу перетворилась на жахливих мутантів", - йдеться у статті.

"Янукович лицемірно прикидається, коли каже, що готовий до переговорів, його почет цинічно називає смертельні постріли зачисткою вулиць та дозволяє при мінусовій температурі застосовувати водомети, щоб охолодити "терористів". (...) Найжахливіше в цей момент те, що найгірше у Києві, здається, ще попереду", - зазначає баварське видання.

У свою чергу, газета Berliner Zeitung застерігає: "Радикалізація протесту може призвести до втрати ним легітимності. Це фатальна зміна. І цього гіркого визнання не змінить навіть те, якщо з'ясується, що готові до насильства демонстранти є проплаченими провокаторами".

А бременське видання Weser-Kurier пише, що відповідальність за ситуацію в Україні покладається як на президента Віктора Януковича, так і на опозиційних лідерів.

"Здається, ніколи не з'ясують, хто відповідальний за смерть демонстрантів. Однак напевно, що основна частина відповідальності за ескалацію ситуації в такому вигляді покладається на Януковича. (...) Кілька поступок з боку урядового табору кілька тижнів тому, - і критики режиму дещо б заспокоїлись", - пише це видання.

"Однак Янукович уперся. Його пропозиція провести круглий стіл виявилась фарсом. (...) Помірні опозиційні лідери, які закликали до діалогу, виявились дискредитованими. Розмови ні до чого не призведуть, насильство – єдиний засіб – такого висновку доходять, очевидно, дедалі більше демонстрантів", - йдеться  у статті Weser-Kurier.

Водночас, і лідери опозиції несуть відповідальність за ескалацію насильства, переконані німецькі журналісти.

"Вони дуже переоцінили свої сили та висунули надто високі вимоги. Замість того, аби вимагати у Януковича повернення на проєвропейський шлях, вони сформулювали по максимуму: відставку президента та уряду й позачергові вибори. Це не змогло стати основою діалогу. А зараз ситуація розвинулась так, що на мирне вирішення конфлікту уже не розраховувати не доводиться", - зазначає Weser-Kurier.

Вину опозиції за ескалацію ситуації в Києві закидає і Nordwest-Zeitung з Ольденбурга: "Лідери опозиції не мають плану. Їх об'єднує лише невизнання режиму Януковича - замало, щоб вивести країну з кризи. Кличко дає протестам обличчя, однак переконливу перспективу майбутнього для більшості українців він не може запропонувати".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News