Шульц: ЄС має стати посередником в українському конфлікті і обдумати санкції

Неділя, 26 січня 2014, 19:20

Євросоюз має взяти на себе роль посередника в українському конфлікті, як у часи "помаранчевої революції" 2004 року.

Таку думку висловив голова Європарламенту Мартін Шульц в інтерв'ю "Німецькій хвилі".

"Брюссель докладе всіх зусиль і чинитиме тиск на обидві сторони, щоб зробити можливим політичне врегулювання конфлікту", - заявив Шульц.

За його словами, керівництво ЄС "має обдумати можливість введення санкцій відносно офіційного Києва".

Зокрема, можуть бути заморожені європейські рахунки і обмежена можливість в'їзду на територію ЄС окремих представників української влади.

Також говорячи про пропозицію президента Віктора Януковича про участь опозиції в уряді, Шульц заявив про можливість створення в Україні уряду національної єдності.

"Без сумніву, це краще, ніж продовжувати боротьбу один проти одного із застосуванням насильства", - зазначив глава Європарламенту.

Як відомо, 25 січня за підсумками переговорів лідерів опозиції з президентом та робочою групою з подолання політичної кризи сторониухвалили низку домовленостей. Влада погоджувалася внести зміни до  законів від 16 січня, звільнити затриманих активістів, змінити вже засудженим міру запобіжного заходу, створити групу для погодження рішення щодо поверненния до Конституції 2004 року, та змінити підходи до формування ЦВК. 

В обмін на це влада очікує від опозиції звільнення вулиць Києва  та усіх міст України від мітингувальників та звільнення усіх захоплених будівель. 

Окрім того у ході перемовин Янукович запропонував лідеру фракції Батьківщина Арсенію Яценюку посісти посаду прем'єр-міністра, а лідеру УДАРу Віталію Кличко – посаду віце-прем'єра з гуманітарних питань.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування