Гармс вважає, що захід має розслідувати злочини проти людяності в Україні

Середа, 29 січня 2014, 11:59

Захід спільно з українцями має провести розслідування всіх злочинів проти людяності, вбивств та катувань мітингувальників, активістів та журналістів, які мали й досі мають місце в Україні.

На цьому в інтерв'ю "Радіо Свобода" наголосила євродепутат Ребекка Гармс.

Як відомо, наразі Гармс перебуває в Києві з делегацією Європарламенту.

Відставку Азарова євродепутат називає відставку прем'єра Миколи Азарова "адекватним рішенням":

"Те, що Азаров подав у відставку та були скасовані закони 16 січня, що порушували закони, – це добре, і це потужний сигнал, що, ймовірно, відбуваються зміни на краще", - каже Хармс.

"Але замінювати його іншими особами без зміни розподілу повноважень між парламентом, президентом та урядом, немає сенсу. Президент має дуже великі повноваження за чинною Конституцією. І потрібно посилити саме парламент", - вважає вона.

Євродепутат нагадала, що багато разів повторювала, що підтримує лише ненасильницькі дії, але обурена вбивствами і захопленнями людей:

"Через насильство відбувся такий сильний відкат назад. Але всупереч усьому ми маємо знайти вихід з цього заради кращого, демократичного майбутнього України", - каже Гармс.

"Я вважаю, що ми маємо провести розслідування всього, що трапилося в Києві в останній час, насамперед злочинів проти людяності. Ми маємо зробити все можливе, що в наших силах", - зазначила вона.

Делегація Європарламенту зустрічатиметься з з різними громадськими організаціями, представниками Євромайдану, церков, а також із політиками з усіх парламентських фракцій.

"У плані є зустрічі з президентом і зі спікером Верховної Ради. Більшість делегації Європарламенту цілком свідома того, що тут, у Києві, від нас очікується підтримка в ім’я європейських цінностей і ухвалення конкретних рішень щодо цього", - повідомила Гармс.
 
За словами Гармс, "дуже багато часу пішло на те, щоб європейці, нарешті, прокинулися. Лише насильство привело всіх до тями".

Вона вважає, що європейці мають визначитися з санкціями, які вони можуть застосувати в разі провалу переговорів. Гармс обстоює конкретні кроки:

"Я переконана, що це вкрай несправедливо, що сини, дочки, родини олігархів, політиків можуть подорожувати по всьому світу без жодних перешкод. І водночас молоді демократи, стоячи на Євромайданах по всій Україні заради європейських цінностей, не мають можливості без труднощів і зайвих перешкод подорожувати до Європи", - сказала Гармс.

"Це треба змінити якнайшвидше. Крім того, європейці мають визначитися з санкціями, які вони можуть застосувати в разі провалу переговорів", - резюмувала Гармс.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування