Рада вже може розглядати пропозиції змін до Конституції - віце-спікер

Понеділок, 10 лютого 2014, 11:26

Депутати склали свої пропозиції щодо змін до Конституції, проте дата позачергового засідання парламенту ще не визначена.

Про це, як повідомляє УНІАН, заявив заступник голови Верховної Ради України Руслан Кошулинський.

"Ми сподіваємося на це (що Рада буде скликана - ред.), якщо зараз буде узгоджений текст, а текст є законопроекту № 4180 з тими поправками, зауваженнями, які колись вже давала Венеціанська комісія", - сказав він, відзначивши, що пропозиції скомпоновані у порівняльну таблицю.

За словами Кошулинського, Партія регіонів свої пропозиції не надавала і "дивитиметься на загальні речі". Депутат також сумнівається невідомо, "наскільки вона буде хотіти це голосувати".

"Насправді законопроект є. Він готовий, його можна голосувати в першому читанні і потім уже відсилати до Конституційного Суду", - стверджує нардеп-свободівець.

Проведення ж позачергового засідання ВР, як зазначив Кошулинський, залежить, зокрема від "позиції партнерів".

"Свобода", "Батьківщина", "УДАР" практично консолідували свою позицію. Частково в "УДАРу" є інакші моменти", - сказав він і додав, що "опозиція подала свою таблицю".

За його словами, комуністи "давали своє бачення взагалі конституційної реформи", які у таблицю не входять.

Кошулинський зазначив, що через необхідність певних формальних кроків для скликання засідання позачергове засідання ВР буде точно не у вівторок, 11 лютого.

"Було б найефективніше і найкраще з огляду на очікування суспільства, щоб можна було ці питання вирішити власне цього тижня", - сказав віце-спікер.

Народний депутат від Партії регіонів Володимир Олійник підтвердив, що Партія регіонів свої пропозиції не подавала. З пропозиціями опозиції він ще не знайомий.

"Хай вони дадуть (свої пропозиції - ред.), опублікують, я готовий працювати", - сказав Олійник.

На його думку, немає сенсу збирати позачергову сесію ВР, якщо відповідний документ не готовий. "Знову для того, щоб оголосити перерву зранку на вечір?", - запитує депутат. За словами регіонала, "якщо він (документ) буде завізований усіма, бо це є шанс на 300 голосів, тоді варто негайно збирати сесію".

Крім того, Олійник нагадав, що для проведення позачергового засідання парламенту необхідно 150 голосів депутатів.

Як відомо, чергова нарада уповноважених представників депутатських фракцій, яка розгляне ці пропозиції, має відбутися у понеділок, 10 лютого. Однак на сайті ВР повідомляється про те, що засідання за участю керівників фракцій не буде, оскільки нібито "немає предмету розгляду".

"Засідання (робочої групи керівників фракцій - ред.) не відбудеться з огляду на розбіжність позицій фракцій "УДАР" і "Батьківщина" щодо внесення змін до Основного закону", - йдеться у заяві.

Як вдалося з'ясувати журналісту "Української правди" Мустафі Найему, зміни до Конституції, запропоновані "Батьківщиною" та "УДАРом", мають низку суттєвих відмінностей. Зокрема політисили мають різні погляди на повноваження парламенту й уряду, а також вимоги до громадянства кандидата в президенти.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування