Суд відмовив Тимошенко у переведенні на "реабілітацію"

Вівторок, 11 лютого 2014, 16:31

Суд відмовив у задоволенні скарги захисту Юлії Тимошенко на відмову комісії колонії перевести її на ділянку соціальної реабілітації.

"Суд ухвалив: у задоволенні скарги захисника Плахотнюка Олександра Андрійовича в інтересах Тимошенко Юлії Володимирівни … відмовити", - оголосила постанову суддя Антоніна Юр'єва.

Вона також зазначила, що рішення суду може бути оскаржено в апеляційному суді через районний протягом 7 днів, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

У ході судового засідання Плахотнюк наполягав, що рішення комісії про відмову змінити екс-прем'єру умови відбування покарання й перевести її на ділянку соціальної реабілітації незаконне й має бути скасоване.

За словами адвоката, Тимошенко відбула третину встановленого терміну відбування покарання й має право на переведення на ділянку соціальної реабілітації.

Адвокат зазначив, що жодна з підстав для відмови в переведенні на ділянку соціальної реабілітації, зазначених у Кримінально-виконавчому кодексі, не наявна у випадку Тимошенко.

У свою чергу начальник Качанівської виправної колонії Ігор Колпащиков заявив, що перелік підстав для відмови, зазначений у ч.2 ст.101 Кримінально-виконавчого кодексу, Тимошенко не стосується і що комісія у своєму рішенні на нього не посилалася.

Він сказав, що Тимошенко відмовили, бо "вона не стала на шлях виправлення".

За твердженням начальника колонії, це, зокрема, проявляється в тому, що екс-прем’єр відмовилася працювати в колонії. Крім того, у Тимошенко були стягнення (у СІЗО за нетактовне ставлення до працівників пенітенціарної служби, яким вона погрожувала судом, а також у Качанівської колонії: 3 стягнення за те, що закривала рушником відеокамеру, установлену в камері, і одне за відмову закінчити зустріч із захисниками).

На момент засідання комісії ці стягнення були погашені, однак, на думку Колпащикова, поведінка Тимошенко в лікарні (голодування, відмова народних депутатів залишати приміщення, де перебуває екс-прем'єр, після закінчення короткострокового побачення і т.д.) не дозволяє характеризувати її позитивно.

"Після стягнень не було ні одного заохочення, тому сказати, що вона стала на шлях виправлення, не можна", - заявив Колпащиков.

Плахотнюк же наполягав, що робота засудженої є її правом, а не обов'язком. За його словами, Тимошенко не могла працювати швачкою за станом здоров'я, крім того, ця робота не відповідала її спеціальності й рівню кваліфікації.

У випадку пом'якшення умов відбування покарання Тимошенко, яка відбуває покарання трохи більше2-х років (із 7-ми присуджених), могла отримати право на необмежену кількість короткострокових побачень.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...