Україна міцно засіла в другій сотні рейтингу свободи слова - Репортери без кордонів

Середа, 12 лютого 2014, 09:06

У рейтингу свободи слова "Репортерів без кордонів", оприлюдненому у середу, 12 лютого, Україна опустилась зі 126 на 127 позицію.

Як пише Deutsche Welle, серед головних тенденцій минулого року експерти виділили обмеження редакційної незалежності. Зокрема, прихід нових власників призводив до різких змін редакційної політики ЗМІ.

Крім того, було відкладено друге читання у Верховній Раді закону про забезпечення прозорості відносин медіа-власності.

Також "Репортери без кордонів" підкреслили застосування міліцією насильства до журналістів в Україні під час масових протестів.

Вони зазначають, що працівники ЗМІ в Україні перебувають під небезпекою фізичного насильства, а нападники на журналістів користуються безкарністю. Ситуацію погіршують спроби заплямувати репутацію незалежних журналістів та спрямовані проти них кібер-атаки.

Оксана Романюк, директор Інституту масової інформації в Києві, який є партнером "Репортерів без кордонів" в Україні, сказала Радіо Свобода, що якби Індекс свободи слова враховував події Євромайдану в Україні, то Україна опустилася б у рейтингу набагато нижче.

​"Справа в тому, що звіт за 2013 рік складається до 15 жовтня. Через те до нього не увійшли ті події, які відбувалися в Україні після 15 жовтня, тобто всі наші Євромайдани, всі ці перешкоджання журналістам, зростання цензури, тиску", - підкреслила вона.

"Якщо порівняти, то Україна у 2013–2014 році була європейською гарячою точкою, і у нас вже тут, кажуть міжнародні кореспонденти, які у нас тепер були, що ситуація вже гірша зі свободою слова, аніж була в Туреччині у травні 2013-го під час подій на площі Таксін, де також постраждали журналісти. Так що ми зараз європейське чорне дно свободи слова", – наголосила Романюк.

Значне погіршення за минулий рік зафіксували в Росії (148-е місце), Білорусі (157-е); ситуацію в Азербайджані (160-е місце) і Казахстані (161-е) правозахисники назвали такою, що перебуває на межі придушення будь-якої свободи преси; Узбекистан (166-е місце) і Туркменистан (178-е) опинилися в самому низу рейтингу.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування