Опозиція може домовитись з олігархами або програти - Ослунд

П'ятниця, 14 лютого 2014, 11:53

Опозиція зможе вивести країну з політичної кризи тільки домовившись з олігархами.

Таку думку в інтерв'ю Українській правді висловив шведсько-американський вчений-економіст Андрес Ослунд.

Він переконаний, що чим більше триває теперішня невизначеність, "тим більше втратить опозиція". Також Ослунд впевнений, що легітимно опозиція може перемогти тільки в парламенті.

"Для перемоги в парламенті опозиції треба досягти згоди з групами Фірташа і Ахметова. Я не думаю, що опозиція зможе перемогти Януковича, спираючись на якісь зовнішні, закордонні сили", - вважає він.

Ослунд стверджує, що великому бізнесу, який підтримує владу, слід гарантувати недоторканність власності. Також олігархи мають бути впевнені, що "їх не будуть садити в тюрму за те, що вони зробили за часів Януковича".

"У такій ситуації існує простий вибір для опозиції - перемогти або програти? Треба розуміти, що перемогти можна при певних умовах. Бути ідеалістом і програти - це ефектно, але ніяк не допоможе країні", – підкреслив він.

За його словами, є кілька варіантів розвитку подій в Україні. Перший – мирний, опозиція домовиться з частиною Партії регіонів у парламенті. Другий – силовий, введення надзвичайного стану. "Варіант "Паризької комуни", яка існувала трохи більше двох місяців, а потім армія протягом тижня розстріляла всіх, кого хотіла", - пояснює Ослунд.

Однак найбільш реальним він вважає консервацію нинішньої ситуації

"Опозиція стане більш радикальної на Майдані. Прості люди, які не дуже організовані, підуть з Майдану. І тоді буде досить легко розігнати Майдан через багато місяців. Приклад у цьому сенсі - Польща під час "Солідарності" у 1981 році", - прогнозує американський економіст.

Саме тому, вважає він, опозиції слід розхитувати позицію провладних олігархів.

"Без домовленості з олігархами я навіть не уявляю, який конкретний вихід з цієї ситуації", - підкреслює він, додаючи, що слід уникнути "бойової революції" та масштабного насилля, яким вона супроводжуватиметься.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування