Опозиція виконала умови закону про амністію - Аваков

Неділя, 16 лютого 2014, 09:18

Станом на ранок 16 лютого всі формальні умови "закону про амністію" Євромайданом виконані.

Про це у своєму блозі на Українській правді заявив нардеп від Батьківщини Арсен Аваков.

"На сьогоднішній ранок - всі формальні умови Закону про звільнення від кримінальної відповідальності учасників масових протестів у січні-лютому - виконані. Штаб нацспротиву, Рада Майдану вимагають негайного введення Закону в дію", - заявив Аваков.

Зокрема, йдеться про закриття близько 2000 кримінальних справ проти учасників протестів, остаточну реабілітацію 236 раніше заарештованих, а нині – які перебувають під домашнім арештом і поруках.

"Звертаємо увагу влади, що у разі невиконання норми закону в найкоротший термін, Штаб нацспротиву залишає за собою право повернутися до тих форм протесту і реакції, які вважатиме адекватними - у тому числі і до повторного блокування будівель та  органів влади", - підкреслив Аваков.

Також він зазначив, що наразі на барикадах на вул.Грушевського зробили проїзд для автомашин (аналогічний проїзду на вул.Хрещатик біля ЦУМу, Інститутській, Мііхайлівській та Трьохсвятительській).

"На Грушевського буде наше КПП. Всі дії щодо реконструкції узгоджені з дислокованими на барикадах захисниками. Щойно "Беркут" припинить перешкоджати - будь-який цивільний зможе проїхати вулицею", - зазначив Аваков.

Крім того вночі розблоковані Тернопільська, Івано-Франківська, Львівська та Полтавська ОДА, "держслужбовці в них можуть приступити до роботи".

"КМДА буде передана під патронат ОБСЄ та від імені головуючої в ОБСЄ Швейцарії", - уточнив він.

За словами Авакова, Штаб нацспротиву зробив ці дії на виконання двох рішень Ради Майдану, які були прийняті одноголосно.

Також він додав: "У вівторок (18 лютого), схоже, все буде жорстко і всередині Верховної Ради і зовні. Бережіть сили і емоції".

Трохи згодом активісти Євромайдану звільнили будівлю КМДА: акт про передачу будівлі мерії Києва підписали комендант КМДА Руслан Андрійко та посол Швейцарської конфедерації Крістіан Шоненберг.

Глава КМДА Володимир Макеєнко акт передачі не підписав, але увійшов в будівлю мерії, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Фото з Twittera ‏@vo_svoboda
Фото з Twitter'a ‏@vo_svoboda

Як відомо, напередодні на вул.Грушевського у Києві почали частково демонтувати барикади для забезпечення проїзду в напрямку Паркової алеї та в напрямку урядового кварталу.   У Самообороні Майдану заявили, що "барикаду не розбирають, вона навпаки укріплюється". 

17 лютого - кінцевий термін виконання умов, за яких буде звільнено від кримінальної відповідальності учасників акції.

Раніше прокурор Києва Микола Бескишкий заявив, що обов'язковою умовою амністії заарештованих протестувальників є звільнення будівлі КМДА.  При цьому вулиці які необхідно звільнити від барикад і забезпечити проїзд транспорту: Грушевського, Городецького, Хрещатик, Інститутська, Трьохсвятительська, Володимирський узвіз, Прорізна, Заньковецької та Майдан Незалежності.

Джерело відео - Володимир Тищенко

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування