Меркель зустрінеться з опозицією, а Януковича називають "напівпрезидентом"

Понеділок, 17 лютого 2014, 09:37

Зустріч канцлерки Німеччини Анґели Меркель із лідерами української опозиції Арсенієм Яценюком і Віталієм Кличком запланована на понеділок, 17 лютого.

Свій візит до Берліна лідер фракції "Батьківщина" та лідер партії УДАР здійснять на запрошення канцлери, щоб обговорити ситуацію в Україні, нагадує DW.

Під час зустрічі цієї зустрічі можуть говорити і про формування нового українського уряду, зазначає видання.

Крім того, Кличко та Яценюк поспілкуються з депутатами фракції ХДС/ХСС у Бундестагу, яка разом із соціал-демократами входить до нині правлячої в Німеччині широкої коаліції.

Уповноважений фракції із зовнішньої політики Філіпп Міссфельдер сказав радіостанції Deutschlandfunk, що німецькі політики намагаються підтримувати контакти як з українською опозицією, так і з представниками влади в Києві, аби "запобігти в Україні найгіршому".

"Найгірше – це або розкол країни, або ще більший рівень ескалації, коли йтиметься про насильство в самій країні", - сказав Міссфельдер.

Зустріч канцлерки з опозиційними політиками Міссфельдер вважає важливим "сигналом" для України.

Подібної думки дотримується й оглядач газети Welt Ґергард Ґнаук.

"Меркель дуже довго уникала телефонного контакту з Януковичем, тепер вона особисто зустрінеться із Кличком та Яценюком – це дуже символічно", - сказав Ґнаук у розмові з DW.

"Можливо, це є відбитком експертних оцінок про те, що Янукович вже ніколи не буде "повноцінним" президентом – лише "напівпрезидентом", який вже не має багато можливостей впливу на ситуацію в країні", - припускає експерт.

Офіційний Київ минулого тижня вже висловив своє обурення політикою Берліна, коли викликав до МЗС посла Німеччини. Це було зроблено у відповідь на погрозу міністра закордонних справ Франка-Вальтера Штайнмайєра запровадити санкції проти українських високопосадовців у разі, якщо Янукович блокуватиме діалог з опозицією.

Між тим, про Україну йтиметься у понеділок ще мінімум на двох зустрічах: федеральний президент Німеччини Йоахім Ґаук проведе розмову з уповноваженим Європарламенту з питань України Александром Кваснєвським, а в лідера Автомайдану Дмитра Булатова, за даними газети Berliner Morgenpost, заплановані зустрічі в німецькому МЗС.

Українське питання на порядку денному в німецькій столиці і у вівторок, 18 лютого. На цей день запланована зустріч Меркель із міністром закордонних справ Швейцарії Дідьє Буркхальтером, повідомляє агентство dpa.

Швейцарія нині головує в Організації безпеки та співробітництва в Європі. Німеччина не проти залучення цієї організації як посередника до врегулювання ситуації в Україні.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування