Екс-суддя міжнародного трибуналу вимагає зустрічі з Януковичем

Четвер, 20 лютого 2014, 18:41

Голова Громадської комісії з розслідування та попередження порушень прав людини в Україні Володимир Василенко вимагає невідкладної зустрічі з Віктором Януковичем.

"Вимагаємо терміново наказати керівникам силових відомств припинити насильство і терор проти народу України", - йдеться у відкритому листі Василенка, колишнього судді міжнародного трибуналу в Гаазі.

"Наполягаємо на Вашій невідкладній зустрічі з президією Громадської Комісії з розслідування та попередження порушень прав людини в Україні", - додається у ньому.

Члени комісії – авторитетні правники, колишні дисиденти, громадські діячі – зазначають:

"Пане президенте! Ви, відповідно до ст. 102 Основного Закону, вважаєтесь гарантом державного суверенітету, територіальної цілісності України, додержання Конституції України, прав і свобод людини і громадянина. В цій критичній ситуації, Ви особисто є відповідальним за життя і долю наших співвітчизників і майбутнє України".

Попри запевнення президента у відмові від застосування сили, Громадська комісія констатує явне порушення владою перемир’я, досягнутого між президентом і лідерами опозиції.

"Громадська комісія підтверджує систематичні випадки цілеспрямованого, надмірного і жорстокого застосування сили до демонстрантів, які реалізують своє конституційне право на свободу мирних зібрань, свободу слова, думки та переконань, до медиків, журналістів, правозахисників та інших осіб, що на волонтерських засадах надають допомогу потерпілим учасникам Майдану", - йдеться у листі.

"Громадську Комісію інформують про численні випадки вбивств та заподіяння тяжких тілесних ушкоджень, що скоюються особовим складом силових відомств і які мають умисний, систематичний та організований характер", - наголошують представники комісії.

"Дії силових органів, керівництво яких віддало накази про злочинне застосування сили проти учасників Майдану, є порушенням норм міжнародного гуманітарного права і не відповідають вимогам національного законодавства України. Такі дії слід кваліфікувати як злочини проти людяності", - констатують вони.

Комісію очолює Володимир Василенко – суддя Міжнародного кримінального трибуналу з колишньої Югославії (2002-2005 рр.), представник України в Раді ООН з прав людини (2006-2010), доктор юридичних наук, надзвичайний і повноважний посол України.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News