НАТО обіцяє слідкувати за недоторканністю кордонів України

Середа, 26 лютого 2014, 18:30

Міністри оборони країн НАТО заявили про готовність підтримати незалежність та неподільність України.

Про це йдеться у їх заяві.

У НАТО співчувають загибелі людей під час зіткнень і вітають припинення насилля шляхом мирних переговорів. Також у альянсі готові продовжувати військове співробітництво з Україною і сприяти проведенню реформ.

Міністри підкреслили, що суверенна, незалежна й стабільна Україна є ключем до безпеки Європи та Атлантики.

"Союзники України в НАТО продовжуватимуть підтримувати суверенітет та незалежність України, її територіальну цілісність, демократичний розвиток, і принцип непорушності кордонів у якості ключових чинників стабільності і безпеки в Центральній і Східній Європі та на континенті в цілому", - йдеться у заяві.

Крім того, генеральний секретар НАТО Андерс Фоґ Расмуссен перед відкриттям серії нарад міністрів оборони у штаб-квартирі Альянсу заявив, що альянс поважає суверенний вибір українського народу.

"Ми сприймаємо, як належне те, що всі нації поважають суверенітет, незалежність і територіальну цілісність України й це сигнал, який НАТО надіслало тим, кого це стосується", – заявив Расмуссен.

За словами генсека, вступ України в НАТО зараз не є найнагальнішим пріоритеом українського керівництва.

"Тим часом, ми пам’ятаємо, що на Бухарестському саміті НАТО ми вирішили, що Україна стане членом організації. Безумовно, коли вона сама цього бажатиме та відповідатиме необхідним умовам (...) Отже, українцям самим це вирішувати", – сказав Расмуссен.

Також він повідомив, що завтра відбудеться засідання комісії Україна-НАТО, де буде продовжено діалог високого рівня з Україною.

Як відомо, деякі політичні діячі заявляли про необхідність федералізації України для розв'язання кризи. В СБУ стверджували, що вже почалось проведення переговорів за участю представників іноземних держав. У Криму зараз проходять акції проросійських мітингувальників, які вимагають відділення півострову. У середу у Сімферополі відбулися незначні зіткнення між ними та їх опонентами, переважно кримськими татарами.

У той ще час лідер Свободи Олег Тягнибок заявляв про неохідність перевірки інформації стосовно активізації російських військ біля кордону з Україною, а також в Криму.

У середу президент РФ Володимир Путін наказав Міноборони здійснити раптову комплексну перевірку боєготовності військ і сил Центрального і Західного військових округів, з яким межує Україна. Офіційно зв'язок між ситуацією в Україні та проведенням навчань в рамках перевірки в РФ спростовують.

Українська правда, Радіо Свобода

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування