Радник Путіна проштовхує федералізацію України прикладом Гренландії

Четвер, 6 лютого 2014, 09:13

Радник президента Російської Федерації Сергій Глазьєв наполягає на федералізації України і наводить у приклад Гренландію.

Про це він заявив в інтерв'ю виданню Комерсант-Україна.

"Думаю, це (федералізація) – уже не ідея, а очевидна необхідність", - заявив Глазьєв.

"В рамках жорсткої унітарної держави буде йти постійне протистояння. Щоб його припинити, потрібна федералізація. Потрібно дати регіонам достатньо прав, можливість самостійно формувати свої бюджети і навіть можливість часткового зовнішньополітичного самовизначення" , - підкреслив він.

"У світовій практиці є такі приклади, хоча вони і виглядають дивно з точки зору міжнародного права, коли в рамках однієї країни діють різні торгово-економічні режими . Наприклад, у складі Данії є Гренландія, при цьому Данія є частиною Євросоюзу, а Гренландія - ні " , - сказав Глазьєв.

При цьому він заперечує, що саме Росії вигідний розкол України:

"Думка може бути як завгодно дивною… Але факти говорять про те, що до розколу йдуть саме західні області. Саме вони відмовляються підкорятися легітимній центральній владі. Саме вони силою захопили будівлі обласних адміністрацій. Вони вже вийшли з підпорядкування України й перебувають у стані заколоту. Тому саме вони і є розкольники". 

"Ми розглядаємо Україну як дружню державу, яка повинна квітнути й розбудовуватися. Крім того, Росія співпрацює з усім спектром промисловості як на сході, так і на заході України. Йдеться про об'єкти атомної енергетики (добудування "Росатомом" Рівненської та Хмельницької АЕС), наші туристи їздять у Закарпаття", - додав він.

"Тому я взагалі не бачу, чому Росії був би вигідний розкол України", - заявив радник президента РФ. 

Глазьєв також сказав: "Економічні, культурні, людські зв'язки між областями Західної й Східної України менші, ніж зв'язки між Південно-Східною Україною та Росією, а також між західними областями й країнами Євросоюзу. Зараз це видно з механізмів культурного обміну, скоро це ж буде проявлятися й в економіці".

"Різні частини України тяжіють до різних торгово-економічних утворень. При цьому областей, зацікавлених у Митному союзі, значно більше, ніж тих, хто може розраховувати на реальну вигоду від вільної торгівлі з ЄС", - заявив він. 

Глазьєв також не згоден, що федералізація України призведе до її поділу: "Зазвичай ламаються жорсткі структури. Гнучкі – такі як федерація – пристосовуються до нових умов. І вони дозволять уникнути протистояння "стінка на стінку" – того силового варіанту, який ми бачимо сьогодні". 

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News