Експерти обурені тим, що СБУ збирає дані на інтернет-користувачів України

Четвер, 6 лютого 2014, 12:14

Керівники інтернет-асоціацій виступили із заявою і висловили занепокоєння запитами Служби безпеки до провайдерів щодо надання інформації про інтернет-користувачів України.

Вони звернулися із відкритим листом до голови СБУ Олександра Якименка.

Представники інститутів громадянського суспільства висловили своє занепокоєння у зв'язку із прискореним згортанням в Україні прав людини на інформацію, свободу слова та вираження поглядів разом із іншими фундаментальними свободами.

Вони повідомляють, що ряд операторів та провайдерів телекомунікацій отримали від слідчих органів Служби безпеки запити на необхідність, в рамках кримінального провадження, надання відомостей про абонентів або користувачів Інтернет, які протягом встановленого періоду відвідували веб-сайти за певними електронними адресами.

Керівники інтернет-асоціацій нагадують, що згідно статті 34 Конституції України кожен має право вільно збирати і використовувати інформацію.

В свою чергу, відповідно до законодавства, оперативно-розшукову інформацію слідчі органи можуть запитувати лише щодо конкретних осіб у конкретному провадженні.

Експерти ставлять під питання правомірність вказаних запитів слідчих органів СБУ стосовно невизначеного кола осіб, які відвідували певні веб-сайти.

"Очевидно, зібрання доказів за вищевказаними запитами фактично не регламентується положеннями кримінального процесуального законодавства, а здійснюється на підставі таємних інструкцій, що явно не узгоджується з демократичними стандартами", - сказано в листі.

На думку експертів, подібні запити СБУ – це спроба утиску конституційних прав особи на інформацію, свободу слова, яка має ознаки боротьби з інакодумством.

Підписанти звернулись до усіх громадян України, громадських організацій і рухів, іноземних організацій з прав людини підтримати звернення щодо заборони безпідставного втручання силовиків у приватне життя людей.

Та заборони немотивованого збору вразливих персональних даних, які в подальшому можуть перейти в репресії.

Лист підписали голова Правління Інтернет асоціації України Тетяна Попова, голова Комісії УСПП з питань науки та ІТ Іван Пєтухов, голова Правління Асоціації підприємств інформаційних технологій України Елліна Шнурко-Табакова.

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування