Перша премія "УП100. Сила жінок". Встигніть придбати квитки

6 зниклих машин Януковичів – у руках "самооборонців" Майдану?

Вівторок, 11 березня 2014, 17:09

Із 13 автомобілів, знайдених у Гостомелі, які вважають машинами Януковичів, до Межигір’я доставили лише 7, деякі з решти бачили на різних парковках у Києві.

Про це повідомляє "Радіо Свобода".   

22 лютого на складі в селищі Гостомель, що за 40 кілометрів від Києва, активісти Майдану знайшли 13 елітних автомобілів. Більшість знайденого автопарку – власність Віктора Януковича-молодшого, інші – машини з кортежу самого екс-президента. Там були:  шість "Мерседесів" (частина з них броньовані), "Бентлі", "Рендж Ровер", ексклюзивний позашляховик "Найт" вартістю майже 3 мільйони гривень. Аби запобігти мародерству, активісти вирішили перевезти знахідку в безпечніше місце.

"Були неодноразові спроби штурму цих гаражів, - згадує активіст Арут Папоян. - Приїжджали люди зі зброєю, щоб забрати ці машини, але ми їх не віддали. А наступного дня ми ухвалили рішення відвезти машини в "Межигір’я", щоб убезпечити в першу чергу людей, які їх охороняли".

Однак, до "Межигір’я" доїхали не всі автомобілі. Самооборонцям, які забезпечують правопорядок в маєтку колишнього президента, передали лише 7 машин, включно з двома найдорожчими броньовиками (другий – International).

"Щодо інших автомобілів у мене немає інформації. Можливо, вони ще в Гостомелі і їх ще не перегнали. Їх, скоріш за все, просто не встигли ще описати і передати ті люди, які цим займаються. Ви ж бачите, що в країні відбувається, їм зараз не до цього. Де ще 6 автомобілів, я не знаю, те що нам передали, ми охороняємо", - повідомив комендант "Межигір’я" Олег Котенко.

Водночас, "гостомельські" авто очевидці почали фіксувати у різних районах міста. За кермом зазвичай були люди у військовій формі.

Два зі зниклих авто 25 лютого помітили в одному з гаражних кооперативів Києва. Активістам Майдану повідомили, що в Солом’янському районі на вулиці Народного Ополчення, 17, покинуто розкішні автомобілі. Коли майданівці прибули туди, вони побачили "Мерседес" S-класу та броньований мікроавтобус "Шевроле Експлорер".

"Мерседес" був відкритий і з розбитим склом. Майданівці викликали міліцію, але на місце прибули більше як півдесятка озброєних чоловіків, які без попередження відкрили вогонь по активістах. Стріляли і гумовими, і бойовими кулями, розповів очевидець події Віктор Єрмоленко. Обійшлося без жертв.

Новий "Бентлі" та "Рендж Ровер" бачили на паркувальному майданчику за адресою Солом’янська, 3. Щойно журналісти "Радіо Свобода" прибули на місце, щоб зняти машини, з будівлі вибігли двоє в бронежилетах і з гумовими кийками. Пояснили, що тут машини на зберіганні в "Антикорупційному комітеті", а "Бентлі" доправили туди бійці "11-ї сотні".

"А "Рендж Ровер" – це особиста машина… Це нашого знайомого. У цій будівлі ж не тільки "Антикорупційний комітет", - сказав співрозмовник (хоча "Рендж Ровер" був такого ж кольору і навіть з такими ж дисками, як "гостомельський", зазначає журналіст).

Номери не показали: "Їх там нема. Тому що машина куплена зовсім нещодавно… Це простий "Рендж Ровер", він не з "гостомельського" автопарку", - запевнив співрозмовник.

До зниклих авто причетний Анатолій Жорновой. Він був керівником ГО "Національний антикорупційний комітет", співзасновником ГО "Антикорупційне бюро України", він причетний і до підприємства "Безпека Обізнаність Гарантія" (розташоване на вулиці Солом’янській, 3, у Києві – у приміщеннях "Діпрозв’язку", які захопило і не залишає попри рішення суду).

Працівники "Діпрозв’язку" помітили автомобілі, які нібито охороняє "Безпека Обізнаність Гарантія". У них є навіть запис із камер відеоспостереження, на якому видно, як вночі 23 лютого на парковку заїжджають 7 евакуаторів із машинами, зокрема і згаданий "Рендж Ровер" та чорний мікроавтобус "Фольксваген" (саме на такому були невідомі, які стріляли в гаражному кооперативі на Народного Ополчення).

Втім, радник голови правління "Діпрозв’язок" Віктор Шахов розповів, що автівки на парковці перед будівлею стояли не довго. Їх по одній почали забирати невідомі. Коли працівники "Діпрозв’язку" намагались з’ясувати щось, у справу втрутився сам Жорновой.

"Особисто Жорновий веде себе зухвало і нагло. Він мені погрожував. Не знаю, що він мав на увазі, але кілька разів він запитував, чи не боюсь я смерті, коли я висловив своє обурення", - згадує голова правління ПрАТ "Діпрозв’язок" Сергій Рибка.

Коли ж машини тільки-но з’явились на Солом’янській, 3, бійці Жорнового заявили, що техніка – під охороною самооборони Майдану, а саме "11-ї сотні", а всі подробиці пояснить сотник на прізвисько "Ведмідь". Але цей сотник і Жорновой виявилися однієї людиною.

Сотник відмовився зустрітися з журналістами, а під час телефонної розмови він кілька разів роздратовано кидав слухавку і наголосив, що більше не має жодного стосунку до скандальних автівок.

"Машини знаходяться в Межигір’ї або в управлінні Самооборони, більше жодної інформації у мене нема", - заявив Жорновой.

Працівники "Діпрозв’язку" просили Генпрокуратуру, СБУ та МВС перевірити законність дій Жорнового та його підопічних, та досі так і не дочекались належної реакції.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування