У Нацгвардію входитимуть 33 тисячі осіб - законопроект

Середа, 12 березня 2014, 10:37

Верховній Раді України пропонують створити Національну гвардію загальною чисельністю 33,3 тис. осіб, у тому числі 30 тис. військовослужбовців.

Про це йдеться в законопроекті № 4393​, зареєстрованому в Раді 11 березня, пишуть Українські новини.

Автором проекту виступив виконуючий обов'язки Президента України, голова Верховної Ради Олександр Турчинов.

Він пропонує встановити, що Національна гвардія є військовим формуванням з правоохоронними функціями, яке входить в структуру Міністерства внутрішніх справ.

У мирний час основними функціями цього формування, зокрема, стануть: участь в охороні громадського порядку, а також захист життя, здоров'я, прав і свобод громадян, забезпечення охорони органів державної влади, ядерних установок і матеріалів, спеціальних вантажів, дипломатичних представництв.

Також, згідно із законопроектом, члени Нацгвардії братимуть участь у припиненні збройних конфліктів та інших провокацій на державному кордоні; участь в спецопераціях зі знешкодження озброєних злочинців, незаконних воєнізованих чи збройних формувань.

У разі введення надзвичайного стану, на Національну гвардію покладаються функції щодо участі в: припинення масових заворушеннях, що супроводжуються насильством над людьми; відновленні правопорядку в разі виникнення міжнаціональних і міжконфесійних конфліктів.

Крім того, на них будуть покладатися функції з розблокування й припинення незаконних дій при захопленні державних об'єктів або місцевостей; відновлення конституційного правопорядку і відновленню діяльності органів державної влади та місцевого самоврядування; ліквідації наслідків надзвичайних і кризових ситуацій.

В особливий період або в разі введення воєнного стану формування також бере участь: у заходи правового режиму воєнного стану, виконанні завдань територіальної оборони, обороні важливих державних об'єктів спеціальних вантажів, баз військового та матеріально-технічного забезпечення Міністерства внутрішніх справ.

Пропонується встановити, що до складу Національної гвардії, зокрема, входять: головний орган військового управління; оперативно-територіальні об'єднання; з'єднання, військові частини і підрозділи.

Військово-політичне та адміністративне управління формуванням передбачається покласти на міністра внутрішніх справ.

Як повідомлялося, Рада має намір розглянути законопроект про створення Національної гвардії на засіданні 13 березня.

Раніше Рада національної безпеки і оборони ініціювала створення Національної гвардії на базі внутрішніх військ МВС.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування