Росія зобов'язана виконати рішення ЄСПЛ і вивести війська із Криму - Мінюст

П'ятниця, 14 березня 2014, 14:52

Європейський суд з прав людини ухвалить остаточне рішення за позовом України до РФ протягом місяця, але його проміжне рішення є обов'язковим.

Таке припущення висловив глава Міністерства юстиції України Павло Петренко, повідомляє Інтерфакс-Україна.

"Цього тижня ми дамо всі пояснення з комунікації, питання в другій стороні - Російській Федерації... Але в рамках скороченого розгляду, я думаю, що це десь близько місяця", - сказав міністр юстиції журналістам, відповідаючи на питання про те, як скоро може бути прийнято вирішене ЄСПЛ по Росії.

Разом з тим він наголосив, що попереднє рішення вже набуло чинності і має юридичні наслідки.

За словами міністра, українська сторона наразі проводить комунікацію з ЄСПЛ в рамках регламенту Європейського суду.

"Ми щодня надаємо ЄСПЛ відео-та письмові докази, які підтверджують наявність загрози життю і здоров'ю громадян. Це стосується і викрадення активістів на території Криму, і побиття журналістів - реальної загрози громадян, які проживають в Криму", - зазначив глава Мін'юсту.

Міністр наголосив, що проміжне рішення ЄСПЛ є обов'язковим для всіх учасників Ради Європи: "Це рішення чітко і однозначно зобов'язало Росію прибрати свій військовий контингент з території України".

Відповідаючи на питання про те, які санкції можуть бути прийняті по відношенню до Росії у разі невиконання проміжного рішення, Петренко сказав: "В рамках компетенцій Європейського суду з прав людини є можливість звернення з відповідними вимогами компенсації збитків, завданих незаконними діями іншої сторони.

Ми будемо використовувати всі повноваження, які є у ЄСПЛ для того, щоб фіксувати ці збитки і застосовувати санкції до іншої сторони".

Він додав, що якщо Росія не припинить "незаконне порушення прав України як суверенної держави", то Україна буде звертатися і в інші міжнародні суди, зокрема суд при ООН.

"У нього трохи інші повноваження, але він дієвий з точки зору впливу на країну-учасницю відповідної конвенції", - зазначив Петренко.

Як відомо, до Європейського суду з права людини (ЄСПЛ) надійшла заява України проти Росії.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...