КС визнав проведення сепаратистського референдуму в Криму неконституційним

П'ятниця, 14 березня 2014, 16:26

Конституційний Суд України визнав постанову Верховної Ради Автономної республіки Крим "Про проведення загальнокримського референдуму" від 6 березня неконституційною.

Як повідомляє Інтерфакс-Україна, таке рішення КС ухвалив та офіційно оприлюднив у четвер.

Приводом для розгляду стали конституційні подання виконувача обов'язків президента України, голови Верховної Ради Олександра Турчинова та уповноваженого парламенту з прав людини Валерії Лутковської.

Згідно з рішенням КС, постанову ВР Криму визнано неконституційним. Воно втрачає чинність з дня ухвалення даного рішення КС.

Крім того, діяльність комісії АР Крим з проведення загальнокримського референдуму, а також територіальних та дільничних комісій, має бути припинена.

Конституційний суд зобов'язав Раду міністрів АР Крим припинити фінансування заходів з проведення референдуму, а також забезпечити знищення бюлетенів та агітаційних матеріалів.

Рішення КС є обов'язковим до виконання на території України, остаточним і не може бути оскаржене.

Турчинов у своєму поданні зазначав, що положення цієї постанови порушують конституційні принципи реалізації державного суверенітету України, основи конституційного ладу, територіальної організації і здійснення державної влади. Крім того, вони не відповідають ряду положень Конституцій України і АРК, а також закону "Про Верховній Раді Автономної Республіки Крим".

Як відомо, 6 березня Верховна Рада АР Крим проголосувала за призначення референдуму про приєднання Криму до Російської Федерації на 16 березня.

У Києві заявили, що таке рішення є неконституційним та погрожують розпустити Раду Криму. у ЄС та США заявили, що не збираються визнавати результати цього референдуму.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування