Лавров і Керрі не домовилися щодо України

П'ятниця, 14 березня 2014, 17:18

Глава МЗС РФ Сергій Лавров і держсекретар США Джон Керрі не досягли домовленості щодо врегулювання ситуації Україні.

Про це Лавров повідомив на прес-конференції в Лондоні за підсумками зустрічі.

"У тому, що стосується практичних заходів, які могли б прийняти зарубіжні країни, то у нас немає загального бачення ситуації, розбіжності зберігаються, але розмова була, безумовно, корисною", - заявив глава МЗС РФ.

Лавров знову переймався тим, що в Україні "не приймаються необхідні заходи для забезпечення правопорядку, не приймаються ефективні дії з припинення протиправної активності радикалів, які продовжують влаштовувати провокації із застосуванням насильства і намагаються все більше і більше впливати на те, що в країні відбувається".

Лавров і Керрі, фото з Facebook Мирослави Гонгадзе

Також він вкотре заявив, що "положення угоди від 21 лютого (між президентом України і опозицією) не виконуються".

Російський дипломат вважає зайвим продовження обговорення до проведення референдуму в Криму 16 березня.

"Своє ставлення до результатів цього референдуму ми висловимо, коли результати будуть відомі... Далі спекулювати безглуздо, треба дочекатися результатів", - вважає він.

"Ми будемо поважати волевиявлення кримського народу в ході майбутнього (16 березня) референдуму", - заявив Лавров.

Пропозиції Заходу щодо контактної групи щодо України в нинішньому вигляді Лавров назвав неприйнятними.

"Контактна група в тому вигляді, в якому вона зараз пропонується нашими західними партнерами, виходить з того, що метою цього багатостороннього процесу має бути сприяння прямому діалогу між Україною і РФ. Нам здається, що це відверта підміна понять, тому що криза виникла не з вини РФ", - заявив він.

Глава російського МЗС підкреслив, що Росії не потрібна ніяка міжнародна структура для того, щоб розглядати російсько-українські відносини".

"У нас стосунки не переривалися. Так, після того, що відбулося в Києві, коли був усунений від влади законно обраний президент, у нас виникли деякі складності, але президент Росії Володимир Путін доручив членам уряду працювати над вирішенням повсякденних питань", - зазначив він.

За його словами, контакти з Україною по лінії МЗС тривають. "Всі питання, які українські колеги хочуть перед нами ставити, вони можуть ставити безпосередньо", - запевнив Лавров.

При цьому він категорично заперечує наявність у Росії намірів розпочати вторгнення в інші регіони України.

"Російська Федерація ніяких планів вторгнення у південно-східні регіони України не має і не може мати. Ми виходимо з того, що права росіян, права угорців, права болгар, як і, власне, українців, обов'язково повинні бути забезпечені, повинні бути захищені", - запевнив він.

Глава дипвідомства РФ зазначив, що Крим є дуже важливим для Росії.

"Чи є прецеденти в міжнародному праві, немає прецедентів - а вони є - все розуміють, і це я відповідально заявляю, що означає Крим для Росії, і що він значить набагато більше, ніж Комори для Франції або Фолклендські острови для Великобританії", - сказав він.

Лавров попросив західних партнерів не розглядати ситуацію з Кримом "ізольовано від історії".

"Переконаний: якщо Косово - особливий випадок, то Крим - не менш особливий випадок", - підкреслив він.

РИА НовостиІнтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News