Експерти: Фірташ – "гаманець Путіна" і може бути причетним до кримського сценарію

Четвер, 20 березня 2014, 10:04

Олігарх Дмитро Фірташ буде під вартою у Відні щонайменше до п’ятниці, а може й до понеділка.

Про це повідомив адвокат арештованого минулого тижня Фірташа, повідомляє з посиланням на французьке AFP "Радіо Свобода".

Як кажуть у суді та адвокати Фірташа, суддя очікує від затриманого заставу у рекордну для Австрії суму в 125 мільйонів євро.

Суддя віденського суду Крістіна Зальцборн сказала у вівторок журналістам, що суд ще не вирішував питання екстрадиції Фірташа, а чекає від нього застави про звільнення з-під варти до часу остаточного рішення щодо вимоги США про його видачу.

Американські прокурори з Чикаго, де Фірташ має постати перед судом, вимагали у Відні негайно видати підозрюваного з метою доведення його вини, повідомляє Reuters.

Повідомлялося, що арешт Фірташа на вимогу ФБР США може бути пов’язаний з його ймовірним зв’язком із головою російської мафії Семеном Могилевичем, якого у США підозрюють у низці важких кримінальних злочинів, він переховується у Москві.

Хоча адвокат Могилевича Олександр Погонченков каже, що у завершеній вже "справі Семена Шнайдера (Могилевича)" прізвище Фірташа не згадується взагалі.

Вимога з боку ФБР США щодо екстрадиції Фірташа до Америки містить загальні формулювання: підозри у причетності до організації злочинного угруповання та в корупції.

Фірташ заявив, що Вашингтон вимагає його видачі "з політичних мотивів" та назвав дії США "несправедливими".

Московський експерт "Радіо Свобода" Андрій Піонтковський вважає Фірташа одним із "гаманців Путіна" і називає арешт українського олігарха сильним ударом Заходу по президенту Росії.

"Арешт Фірташа – це поки що єдиний серйозний крок Заходу проти Путіна. Він знає все про Путіна і про "Газпром". Фірташ заарештований за звинуваченням у організації злочинного угруповання. Так само можна заарештувати Романа Абрамовича і Геннадія Тимченка. Це головні гаманці Путіна!", - каже Піонтковський.

Він вважає, що зізнання Фірташа перед американським судом покажуть світові справжню суть Путіна, те, що він злодій.

Московський експерт зазначає, що Фірташ посвячений у найглибші деталі газового бізнесу Путіна.

"Фірташ заглиблений у найбільш інтимні деталі газових проектів Кремля. До речі, це стосується не лише Путіна, а й Юлії Тимошенко, звичайно. Й одкровення Фірташа будуть дуже неприємні для Путіна. За твердими оцінками експертів, Путіну особисто належить 4,5% акцій "Газпрому", - каже Піонтоковський.

Він зазначає, що Фірташа захищає в Австрії колишній міністр юстиції цієї країни Дітер Бемдорфер, котрий належить до право-радикальної австрійської партії "Свобода", представник якої був запрошений Москвою на так званий "референдум" у Криму 16 березня.

Експерти також не виключають, що Фірташ був одним із учасників кримського сценарію Путіна, хоча у переліку санкцій Заходу він поки що не фігурує.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування