Екс-опозиціонери хочуть саджати ще до скоєння злочину

П'ятниця, 21 березня 2014, 15:48

Депутати від "Батьківщини" Олег Медуниця та Іван Стойко пропонують запровадити в Україні "превентивне затримання" людей.

Відповідний законопроект №4471 вони зареєстрували в Верховній Раді 17 березня.

У ньому сказано, що така ідея пов’язана з фактами "зростання в країні ескалації екстремізму та сепаратизму, що загрожує національним інтересам держави та суспільства, а також територіальній цілісності України", та покликана сприяти миру й безпеці.

Медуниця і Стойко пропонують застосовувати "превентивне затримання" для недопущення та припинення злочинних посягань проти основ національної безпеки України, громадської безпеки та громадського порядку, проти авторитету органів держвлади, органів місцевого самоврядування та об’єднань громадян, інших злочинів, які підривають цілісність та суверенітет держави.

"За наявності достатніх даних, отриманих відповідно до законів України, які дають підстави підозрювати  особу у готуванні або вчиненні протиправних діянь, передбачених статтею 1 цього Закону, така особа може бути затримана строком до 30 діб", - пропонують вони.

"Затримання здійснюється на підставі мотивованої постанови, затвердженої начальником органу внутрішніх справ або органу служби безпеки з санкції прокурора, з якою затримана  особа ознайомлюється не пізніше 24 годин з моменту її затримання", - додають депутати.

"Превентивне затримання не застосовується до вагітних жінок, жінок старше 55 років та жінок, які мають дітей віком до 14 років, інвалідів I групи, чоловіків старше 60 років, а також до осіб, які не досягли віку, з якого настає кримінальна відповідальність", - йдеться у проекті.

Передбачається, що право давати санкції на превентивне затримання матимуть генпрокурор, прокурори Республіки Крим, областей, міст Києва та Севастополя та прирівняні до них  прокурори, їхні заступники, а також прокурори міст та районів.

"Затриманій особі гарантується право на життя, здоров’я та повідомлення близьким родичам відповідно до чинного законодавства", - наголошується в законопроекті.

"Затримана особа має право оскаржити постанову  про  превентивне затримання прокурору. Розгляд скарги здійснюється прокурором протягом 3 діб з часу її надходження", - додають автори документу.

Строк "превентивного затримання" визначатимуть постановою про його застосування. Прокурор може скоротити чи продовжити його.

У разі збройного конфлікту чи загрози територіальної цілісності та суверенітету країни, прокурор може продовжити строк затримання до 6 місяців – у ізоляторах чи місцях, які визначають прокурори.

Після закінчення терміну затримання  особа, якщо в її діях не виявлено складу злочину, має бути негайно звільнена.

А якщо встановлено ознаки кримінального правопорушення, розпочинається кримінальне провадження, а особа береться під варту і час превентивного затримання зараховується до строку перебування під вартою.

Якщо провина людини у підготовці або вчиненні злочинів не була доведена, вона має право на відшкодування матеріальної та моральної шкоди.

Держоргани мають забезпечити збереження особистого майна "превентивно затриманого" на час затримання. 

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування