ЗМІ: Путінське переозброєння може провалитись без України

Вівторок, 25 березня 2014, 09:58

Без співпраці з українським військово-промисловим комплексом може потерпіти крах вся амбітна програма переозброєння російської армії.

Про це йдеться в статті російської редакції Радіо "Свобода".

Проголошена в 2011 році президентом Володимиром Путіним масштабна програма переозброєння, особливо в частині ядерного та авіаційного переоснащення, "провисає без України.

Так, найгрізніща російська зброя - ядерні ракетні комплекси Р-36М УТТХ/Р-36М2 "Воєвода" (відомі на Заході як "Сатана") - розроблені в Україні в дніпропетровському КБ "Південне".

Це ж КБ в 1983 році модернізувало ракету.

Система управління до цих комплексів була розроблена на харківському НВО "Електроприлад".

Серійно ракети вироблялися на дніпропетровському заводі "Південмаш".

"Саме ці ракети донині складають значну частину - близько 15 відсотків - російських важких МБР шахтного базування, які несуть до 45 відсотків "наземних" боєголовок", - йдеться в статті.

Обслуговують ці ракети донині українські фахівці, що дозволяло вже неодноразово продовжувати гарантійні терміни експлуатації.

Російське керівництво має намір частково замінити "Сатану" до 2018-2020 року новою системою "Сармат", але поки реальної альтернативи старим ракетам немає.

"Український" список поповнює і ракетний комплекс УР-100Н з шістьма роздільними бойовими частинами (за класифікацією НАТО SS- 19 Stiletto).

Його система управління розроблена також на харківському "Хартроні" (шість польотних завдань).

"Хартрон" також розробив систему управління і для шахтної пускової установки підвищеної захищеності "ОС" - для ракет комплексу УР-100Н.

Крім цього, "Хартрон" - розробник систем управління вже космічних ракет-носіїв "Енергія", "Дніпро", "Стріла, "Рокот", "Циклон- 4", систем управління цілого ряду космічних апаратів і супутників.

А космічні ракети-носії "Зеніт" Росія закуповує у "Південмашу".

До списку можна додати і комплекс "Тополь-М" (ТР-2ПМ2), система прицілювання для якого розроблена на київському заводі "Арсенал".

"Російська програма ядерного переозброєння нині "злегка" провисає: ракети в шахтах старіють, а їх термін експлуатації продовжувати до нескінченності неможливо... Тому складно зрозуміти, як у справі створення нових важких рідинних МБР Росія зможе обійтися без дніпропетровських ракетників", - йдеться в статті.

Майже вся програма російського вертольотобудування зав'язана на двигуни запорізького об'єднання "Мотор Січ".

"Схожа ситуація і з газотурбінними двигунами миколаївського держпідприємства НПК газотурбінобудування "Зоря"-"Машпроект". Саме ними планували оснастити надводні кораблі російського ВМФ нових проектів", - пише видання.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News