Яценюк: Україна може отримувати газ із Європи на 100$ дешевше

Середа, 26 березня 2014, 15:42

Європа може постачати Україні 25 млрд.м. куб газу, який буде на 100$ дешевше, ніж російський.

Про це на прес-конференції в середу в Києві заявив прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк, повідомляє Інтерфакс-Україна.

"За нашими оцінками технічно можливо постачати 25 млрд. м. куб. газу з країн Європейського Союзу, який на $100 дешевше, ніж аналогічні поставки з Росії", - сказав він.

Як відомо, Росія є основним постачальников природного газу в Україну. У 2013 році імпорт російського газу в Україну склав близько 28 млрд, що є рекордно низьким показником, однак становить значну частину спожитого країною газу (близько 50,3 млрд куб м). У 2014-му році в уряді планують закупити 27-30 млрд куб. м цього енергоносія.

Нещодавно прем'єр-міністр РФ Дмитро Медведєв заявив, що "Харківські угоди" між Росією і Україною, які регламентувала знижку на газ в розмірі до 100 доларів за тисячу кубів, підлягають денонсації.

У відоповідь на український Мін'юст заявив, що РФ не має правових підстав для денонсації в односторонньому порядку цих угод, оскільки сама їх порушила.

Крім того, як відомо, згідно з домовленостями між екс-президентом Януковичем та президентом РФ Володимиром Путіним 17 грудня 2013-го "Газпром" знизив ціну газу для України до $268,5 за тисячу кубометрів. Пізніше в Москві заявили, що з усуненням Януковича від влади ці домовленості фактично прининяють дію.

Міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Продан у понеділок повідомив, що ціна на російський газ для України у II кварталі поточного року становитиме $386-387 за 1 тисячу кубометрів за умови, якщо "Харківські угоди" продовжуватимуть дію.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування