Рада збирається визначитися, як перевіряти суддів

Четвер, 27 березня 2014, 21:15

Верховна Рада має намір визначити засади проведення спеціальної перевірки суддів загальної юрисдикції.

За прийняття законопроекту № 4378-1 у першому читанні проголосували 233 депутати при мінімально необхідних 226.

Відповідно до тексту законопроекту, для цієї перевірки буде створена спеціальна комісія в складі 17 людей, яка буде підзвітна виключно Верховній Раді.

Членом зазначеної комісії не зможуть бути особи, які протягом останніх 10 років працювали на посадах суддів, в апараті суду, у правоохоронних органах, на державній службі.

Кандидатури членів комісії будуть запропоновані депутатськими фракціями Ради.

Громадські організації, підприємства, установи, органи державної влади й органи місцевого самоврядування зобов'язані на запит комісії надавати всю наявну в них інформацію про відкриті банківські рахунки, готівку, цінні папери, рух коштів, приналежність майна й майнових прав осіб, укладених ними угод, частки в статутних капіталах, майно, передане ними в управління або яке перебуває в них в управлінні, і інші відомості про особи, щодо яких спеціальною комісією спрямовано запит.

У результаті перевірки судді, щодо яких рішенням комісії встановлена наявність підстав для їхнього звільнення, протягом одного робочого дня від дня одержання відповідним судом такого рішення підлягають відстороненню від правосуддя до розгляду Верховною Радою рішення комісії щодо цих суддів.

Рішення про звільнення судді від посади у зв'язку з порушенням присяги або про відмову у звільненні приймає Рада за результатами розгляду рішення комісії протягом одного місяця з дати надходження такого рішення комісії.

Судді, які не пройшли перевірку й були звільнені від посади на підставі рішення спеціальної комісії, не можуть бути призначені або вибрані на посаду судді протягом 5 років з моменту звільнення з посади судді.

Як відомо, експерти Ради Європи вважають, що у випадку прийняття Радою законопроекту "Про відновлення довіри до судової системи України" можуть виникнути ризики для незалежності суддів.

Українські новини

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News