Пугачова та інші діячі просять припинити цькування Макаревича через Крим

П'ятниця, 28 березня 2014, 13:04

В Інтернеті розгорнули інформаційне цькування музиканта, лідера групи "Машина часу" Андрія Макаревича.

Алла Пугачова і ряд інших діячів виступили на захист Макаревича з листом на ім'я президента РФ Володимира Путіна, прем'єра Дмитра Медведєва, генерального директора "Первого канала" Костянтина Ернста, Держдуми і Ради федерацій.

Текст листа розміщено на сайті "Эхо Москвы".

"Слідом за поширенням відвертої брехні про нібито наявність у Макаревича бізнесу на українській території, в Інтернеті в четвер, 27 березня, було організовано псевдо-незалежний збір підписів за позбавлення Андрія Макаревича всіх державних нагород", - сказано в листі.

У розміщеній в Мережі петиції відомого музиканта звинувачують у "підбурюванні до вбивства людей", а самого Андрія Макаревича називають "посібником фашистів", який не може "володіти цим орденом".

Цей документ автори розмістили на ресурсі, що не стосується російської юрисдикції (www.change.org ), оскільки російське законодавство жорстко карає за подібні висловлювання.

"Проте цю мерзенну кампанію вже підтримали окремі представники "Єдиної Росії" і деякі Засоби масової інформації. Прагнення політиків і ЗМІ підвищити свій рейтинг на створенні скандалу навколо імені відомої людини, виглядає жалюгідно", - написали діячі культури, правозахисники та політики на захист Макаревича.

Так виглядає петиція проти Макаревича

Як сказано в листі, поширення спотвореної інформації упускає благородну професію до рівня "жовтої преси", а використання ЗМІ як знаряддя пропаганди - просто не витримує критики.

"Ми, що підписали це Звернення, бачимо в подібних проявах страшний і небезпечний тренд. Саме так письменник Борис Пастернак зазнав цькування за згоду отримати Нобелівську премію з літератури. Точно таким самим чином відомий вчений, академік Андрій Сахаров постраждав за незгоду з політикою СРСР стосовно Афганістану, його було вислано в місто Горький і позбавлено всіх нагород і премій", - сказано в листі.

Підписанти листа зазначили, що державні нагороди вручають не за підтримку лінії партії та уряду, а за заслуги перед своїм народом.

Вони нагадали, що Андрій Макаревич отримав Орден за заслуги перед Вітчизною IV ступеня в 2003 році з рук президента Російської Федерації Володимира Володимировича Путіна.

Його нагородили не за політичні переконання, а "за значний внесок у розвиток музичного мистецтва".

"Позбавляти його нагороди за те, що він не поділяє політику влади, щонайменше, демонструвати подвійні стандарти!", - йдеться в листі.

Серед підписантів звернення є визнані люди, які виступали проти дій в Криму, і є відомі люди, які підтримали дії Росії.

"Якщо в нашій країні, в нашій Росії буде прийнято відбирати нагороди і називати людей "зрадниками" і"фашистами" за інакомислення, це девальвує саму ідею нагород і заохочень", - йдеться в листі.

"Ми звертаємося до президента, уряду, усіх партій, засобів масової інформації із закликом не допустити цькування відомого музиканта, рішуче припинити спроби розв'язання ідеологічних погромна кампаній!", - йдеться у листі.

Крім Алли Пугачової лист підписав Леонід Ярмольник, який був затятим прихильником дій Путіна щодо Криму.

Також лист підписали політик Михайло Прохоров, письменник Людмила Улицька, правозахисник Лев Пономарьов, телеведучий Олександр Любимов та інші діячі.

Українська правда

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування