На Майдані проходить Шевченкове віче

Неділя, 9 березня 2014, 14:59

На Майдан незалежності у Києві проходить віче з нагоди 200-річчя Тараса Шевченка.

На віче, яке також має назву "Встане Україна – світ правди засвітить!", зібрались тисячі людей.

Одним із перших на сцені виступив міністр культури Євген Нищук. "Голос Майдану" продекламував кілька віршів Кобзаря, у тому числі "Заповіт".

У своєму виступі письменниця Оксана Забужко наголосила, що Україні дуже пощастило з національним класиком.

"Шевченко — не просто добрий поет. Своїм життям та творчістю він засвідчив абсолютне, органічне несприйняття зла в усіх його земних іпостасях. Він першим упізнав Імперію зла у Росії", - сказала Забужко зі сцени.

Після письменниці на сцені виступали лідери всіх основних українських релігійних конфесій. Зокрема, у своєму виступі Патріарх Київський Філарет висловив впевненість, що Україна зможе протистояти агресії з боку Росії.

Він підкреслив, що Росія наразі проводить нечесну гру - спростовує наявність своїх військ у Криму, звинувачує українців в притисненні російськомовного населення. Але Патріарх наголосив, що українці все ж зможуть захистити свою Батьківщину, тому що правда - переможе.

У програмі віче – художня, музична та літературна програми, прозвучать твори Шевченка різними мовами світу у виконанні перекладачів та послів іноземних держав. Очікується також виконання пісень на вірші Шевченка відомими музичними виконавцями.

О 20.15 на Майдані відбудеться прем'єра документального фільму "Тарас Шевченко. Ідентифікація".

Як відомо, святкування 200-річчя з дня народження Кобзаря у Києві розпочалося вранці у парку імені Тараса Шевченка.

Поклали квіти до його пам'ятника члени уряду, активісти, релігійні представники. Після цього урочистості перемістились на Майдан незалежності.

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування