Рада "узаконює" опозицію, забороняючи їй розколювати країну

Четвер, 10 квітня 2014, 13:19

Верховна Рада ухвалила у першому читанні законопроект "про парламентську опозицію".  

За відповідний проект закону №4494 з другої спроби проголосувало 232 депутати у першому читанні.

Під час обговорення лідер "Свободи" Олег Тягнибок наголосив, що опозиція має бути "співвідповідальною" за події в державі.

Анатолій Кінах говорив про умови "балансу гілок влади" і необхідність того, щоб опозиція спрямовувала зусилля на контроль за владою, була джерелом альтернативних поглядів, але не працювала на "руйнацію держави, територіальної цілісності та економіки".

Олег Ляшко сказав: "Ми не повинні бути схожі на банду Партії регіонів, яка, коли прийшла до влади, почала саджати по тюрмах своїх політичних опонентів".

Він наголосив, що ті, хто сьогодні при владі, колись можуть опинитися в опозиції, – і якщо ми хочемо жити в демократичній країні, то треба ухвалити закон про опозицію.

Ляшко закликав Партію регіонів і Компартію задекларувати в парламенті єдність України і вивести "своїх людей зі зброєю" з адміністративних будівель на сході країни.

Олег Зарубінський зазначив, що хоча "питання є проблемне з точки зору світового досвіду, сьогодні варто в першому читанні проголосувати за цей законопроект", але висловив застереження, щоб він не був "прикриттям певних кулуарних домовленостей".

У статті 5 законопроекту про опозицію сказано, що "в Україні створюються і забезпечуються умови для вільного і безперешкодного здійснення опозиційної діяльності", що втручання органів державної влади у діяльність опозиції "забороняється, крім винятків, передбачених законом".

Пункт 4 статті 3 закону мовить:

"Не допускається опозиційна діяльність, яка має на меті ліквідацію незалежності України, зміну конституційного ладу насильницьким шляхом, порушення суверенітету і територіальної цілісності держави, підрив її безпеки, незаконне захоплення державної влади, пропаганду війни, насильства, на розпалювання міжетнічної, расової, релігійної ворожнечі, посягання на права і свободи людини, здоров'я населення, а також на створення воєнізованих формувань".

"Українська правда"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...