Ештон наполегливо порадила РФ відвести війська з України

Неділя, 13 квітня 2014, 16:17

Верховний представник Європейського Союзу із закордонних справ і політики безпеки Кетрін Ештон висловила серйозну стурбованість останніми подіями в Україні.

"Я стурбована сплеском дій, вчинених озброєними особами та сепаратистськими групами у різних містах Східної України, які останні 24 години захопили міліцейські відділки і звели контрольні пункти навколо Слов'янська", - йдеться у відповідній заяві, розміщеній офіційним представництвом ЄС у неділю.

Ештон нагадала, що спеціальна місія спостерігачів ОБСЄ відіграє і має продовжувати відігравати ключову роль в активному спостереженні і повідомляти про ці події, тим самим сприяючи запобіганню подальшої ескалації ситуації.

"Я знову повторюю про рішучу підтримку ЄС єдності, суверенітету і територіальної цілісності України. Ми закликаємо Росію зробити те ж саме", - йдеться у заяві.

З цією метою Ештон наполегливо порадила Росії  "відвести свої війська від кордону України і припинити будь-які подальші дії, спрямовані на дестабілізацію країни".

Вона також повідомила, що ЄС високо оцінює зусилля українські влади у проведення своїх операцій щодо забезпечення правопорядку зваженим чином, для того, щоб встановити владу  у держави.

"Я закликаю уряд у Києві знижувати напруження і закликаємо Україну забезпечити вільні і справедливі президентські вибори на 25 травня у кращий спосіб", - наголосила верховний представник ЄС.

Ештон також висловила сподівання ЄС на роботу Верховної Ради з конституційної реформи за підтримки Ради Європи, в тому числі його Венеціанської комісії.

"Я з нетерпінням чекаю переговорів з Україною, Росією і США, які призначено на 17 квітня в Женеві, і початок конструктивного діалогу, який має сприяти деескалації та стабілізації ситуації всередині і навколо України", - підкреслила вона.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування