Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

У Женеві Україна висуне Росії п'ять вимог

Середа, 16 квітня 2014, 15:32

Кабмін затвердив директиви Міністру закордонних справ для чотиристоронньої зустрічі Україна-ЄС-США-Росія в Женеві 17 квітня.

Глава МЗС Андрій Дещиця розповів на брифінгу про основні положення цих директив, пише ЛІГАБізнесІнформ.

За його словами, позиція України на цих консультаціях чітка: в першу чергу Україна буде наполягати на припиненні підтримки терористичних угруповань з боку Росії.

Дещиця уточнив, що в Женеву він привезе докази підтримки Росією терористів на сході України.

Україна зажадає від РФ засудити такі терористичні дії і відвести російські війська від українсько-російського кордону. Крім того, Київ хоче, щоб Росія відкликала рішення Держдуми про дозвіл Путіну використовувати війська на території України.

Остання вимога України - виведення військ з Криму, скасування юридичних рішень по анексії півострова і повернення Криму під юрисдикцію України.

Участь у завтрашній зустрічі вже підтвердили держсекретар США Джон Керрі й Верховний комісар ЄС із закордонних справ і політики безпеки Кетрін Ештон. Проте міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров офіційно ще не зробив цього, тому Дещиця не виключає, що зустріч пройде в тристоронньому форматі, без Росії.

"Остаточне рішення він ще не прийняв. Як умова участі у переговорах Росія висувала ультиматум щодо недопущення жертв і незастосування військової сили до протестувальників у східних областях", - нагадав він.

"Антитерористична операція, яка проводиться в Луганській і Донецькій областях, ставить метою локалізацію і знищення терористичних груп, але не спрямована проти мирного населення. Ми також виключаємо жертви серед мирного населення, і будемо робити все, щоб їх уникнути", - підкреслив Дещиця.

Відзначимо, що в МЗС категорично заперечують можливість обговорення на зустрічі таких питань як федералізація України або введення російської мови другою державною.

"Поступок з приводу нашого суверенітету і мови не буде. І ультиматуми Росії ми не приймемо. Який стосунок має Росія до наших внутрішніх справ?", - заявив заступник міністра закордонних справ України Данило Лубківський.

Як відомо, Лавров заявив, що зустріч по Україні в Женеві залишається на порядку денному, але будь-яке застосування сили проти "проросійських протестувальників" має бути припинене.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування