Європарламент підтримує Україну й застерігає РФ від вторгнення

Четвер, 17 квітня 2014, 14:23

Європейський парламент підтримує українське керівництво в реалізації його права на відновлення влади й самооборону.

Також Європарламент застерігає Росію від вторгнення в Україну під приводом ескалації ситуації, створеної проросійськими озброєними сепаратистами.

Про це говориться в резолюції Європарламенту, проголосованій у четвер у Страсбурзі, повідомляє "Інтерфакс".

"(ЄП) висловлює свою повну підтримку й солідарність із урядом України, який прагне відновити владу в окупованих містах, вітає стриманість і розміреність, із якою український уряд досі справляється з поточною фазою кризи, і нагадує, що українська влада має повне право використовувати всі необхідні засоби, включаючи право на самооборону, що передбачене статтею 51 Статуту ООН", - сказане в резолюції.

Європарламент попередив Росію щодо можливого використання як приводу "для початку повномасштабного військового вторгнення реалізацію Україною законного права захищати свою територіальну цілісність".

Крім того, ЄП "найрішучіше засуджує наростаючу дестабілізацію й провокації у східних та південних регіонах України й відкидає будь-яку підготовку до незаконних, як "кримський", референдумам".

ЄП "попереджає, що наростання дестабілізації й саботажу, викликаних проросійськими озброєними, навченими й добре скоординованими сепаратистами на чолі з російськими силами спеціального призначення, можуть бути використані як брехливий привід для російського військового втручання, запобігання президентських виборів і введення федералізації для поділу України".

Водночас ЄП заявив про свою рішучу підтримку суверенітету, територіальної цілісності та політичної незалежності України й усіх країн Східного партнерства.

ЄП "розглядає російські акти агресії як грубе порушення міжнародного права й своїх міжнародних зобов'язань, які випливають зі Статуту ООН, Гельсінського заключного акту, Статуту Ради Європи й Будапештського меморандуму від 1994 року "Про гарантії безпеки", а також двосторонніх зобов'язань, які випливають із двосторонньої угоди про дружбу, співпрацю й партнерство від 1997 року".

Європарламент наголошує, що останнім часом в Україні не було зареєстровано "жодних нападів, залякувань або якоїсь іншої дискримінації у відношенні етнічних "руських" чи російських громадян, що підтверджують міжнародні спостерігачі, які заслуговують на довіру, такі, як ООН, ОБСЄ та Рада Європи".

ЄП привітав готовність Ради ЄС надати Україні допомогу в сфері "реформи громадського сектору безпеки, допомогти міліції й у сфері верховенства права, а також розглянути всі варіанти, включаючи можливу місію загальної політики безпеки й оборони, а також можливість моніторингової місії ЄС".

Окрім іншого, ЄП привітав рішення Верховної Ради, що закликає до негайного роззброєння всіх незаконних "сил самооборони", і очікує його реалізації.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News

Усі новини...