МЗС: Росія має вплинути на сепаратистів аби звільнити групу ОБСЄ

Субота, 26 квітня 2014, 11:08

МЗС України рішуче засуджує захоплення озброєними бойовиками у місті Слов’янськ Донецької області групи міжнародних військових інспекторів ОБСЄ.

Про йдеться у заяві міністерства закордонних справ.

У відомстві нагадали, що представники місії перебувають в Україні згідно з положеннями Віденського документа про заходи зміцнення довіри і безпеки.

До складу групи, яку супроводжують представники Генштабу ЗСУ, входять військовослужбовці Данії, Польщі, ФРН, Чехії та Швеції, - зазначили в МЗС

У міністерстві підкреслили, що захоплення та примусове утримання міжнародних спостерігачів "є черговим підтвердженням злочинного та терористичного характеру діяльності озброєних угруповань сепаратистів у Донецькій області, які інспіруються та підтримуються російськими спецслужбами".  

Метою перебування інспекційної групи у Слов’янську було ознайомлення з ходом проведення антитерористичної операції на предмет дотримання Україною норм міжнародного права у частині захисту цивільного населення, - пояснили у відомстві.

"Тому перешкоджання роботі інспекторів, а тим більше захоплення їх у заручники може свідчити лише про те, що цілі озброєних осіб, які діють в регіоні, не мають нічого спільного з проголошеною метою так званих "мирних протестів" на Сході України, - наголосили у МЗС.

"Російська Федерація, яка підтримує злочинні дії маріонеткових озброєних угруповань в східних областях України, зобов’язана негайно засудити захоплення інспекторів ОБСЄ, а також використати свій вплив на терористів для негайного звільнення представників інспекційної групи ОБСЄ та супроводжуючих їх осіб", - вважають українські дипломати.

Також у міністерстві повідомили, що терористичні методи, які використовують озброєні бойовики на Сході України, не мають жодного виправдання та вимагають адекватної реакції для притягнення до відповідальності винних у скоєнні цих незаконних дій.

Як відомо, терористи захопили автобус із представниками ОБСЄ, які приїхали з місією в Україну.

Згідно з інформацією, в п’ятницю близько 12 години на в’їзді до Слов’янська зі сторони Краматорська невідомі особи зупинили автобус із 13-ма пасажирами. Серед них знаходилися 7 представників ОБСЄ, 5 представників Збройних Сил України та водій транспортного засобу.

Терористи відвели автобус із пасажирами на територію Управління СБУ в Слов’янську. Наразі захоплені громадяни перебувають там.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
10:10
Як зниклого безвісти визнають полоненим: що треба знати про ці статуси та шлях підтвердження з боку Росії
10:01
Туск домовлятиметься зі Столтенбергом і Сунаком про захист польського неба
09:58
Росія стала головним постачальником нафти до Індії, потіснивши частку ОПЕК до історичного мінімуму
09:57
Туск прокоментував затримання поляка, який допомагав РФ із замахом на Зеленського
09:49
Окупанти скасували парад у Криму на 9 травня
09:45
У Кривому Розі − приліт інфраструктурний об'єкт: 3 поранених
09:35
У Грузії четвертий вечір поспіль протестували проти закону про "іноагентів" у трьох містах
09:31
Безпрецедентний крок: демократи намагаються врятувати "проєкти Джонсона" з допомогою Україні
09:30
Нафта підскочила у ціні на 3 долари на тлі атаки Ізраїлю по Ірану
09:17
Комбінований удар по Україні: сили ППО збили 22 ракети, 2 з яких Х-22 та 14 "Шахедів"
Усі новини...