ЗМІ: у Маріуполі на "референдумі" проголосували не більше 4% жителів

Понеділок, 12 травня 2014, 12:04

У так званому "референдум" у Маріуполі змогли взяти участь не більше 4% жителів.

Про це пише місцевий портал 0629.com.ua.

Журналісти зазначають: величезні черги на виборчих дільницях у Маріуполі були через те, що працювали всього 4 виборчі дільниці. Проте зазвичай вибори в майже півмільйонному місті проходять на 216 виборчих дільницях.

Gотенційних виборців у Маріуполі 345 тисяч осіб. Проте навіть найбільша виборча дільниця здатна прийняти 2,5 тисячі осіб.

Отже, навіть якщо припустити, що всі чотири ділянки в Маріуполі працювали на повну потужність, вони змогли прийняти не більше 15 тисяч осіб, вважають журналісти.

Інфографіка 0629.com.ua 

При цьому портал відзначає, що городяни помітили ряд порушень під час проведення цього "референдуму":

1. Самі бюлетені були без захисту без підписів і печаток, роздруковані на принтері.

2. На виборчих дільницях не було списків виборців.

3. Не було кабінок для голосування (не дотримувалася таємниця голосування).

4. На ділянці в Приморській райадміністрації кидали бюлетені не в спеціальну урну для голосування, а в ящик з-під масла.

5. Допускалися випадки, коли одна людина голосувала за всю сім'ю (неперсональне голосування).

6. У деяких випадках люди голосували без документа, що посвідчує особу.

Відзначається, що в дільниці Приморської райадміністрації "для зручності голосуючих" організували так зване "виносне" голосування на вулиці. На вулиці стояло два столика, ще два - на вході в будівлю. Бюлетені проголосували збирали в прості коробки, опечатані з двох сторін.

Кореспондент видання також зауважив, що спочатку вирішили взяти участь в референдумі, робити цього не стали саме за такої організації. "Це ж якась Фількіна грамота!", - цитує він одну з маріупольчанок, коли побачила таку коробку. У той же час чоловік, який стояв поруч з урною, запевняв, що у них все під контролем і опісля вони мають намір пересипати вміст коробок у загальні опечатані урни.

Раніше один із лідерів донецьких сепаратистів Роман Лягін, який відповідає за підрахунок голосів, заявив, що явка на так званому "референдумі" у його області склала 74,87%. За словами Лягіна, у Донецькій області 89,07 % проголосували за визнання самопроголошеної ДНР, проти - 10,19 %, 0,74 % "бюлетенів" визнані зіпсованими.

За словами в.о. президента Олександра Турчинова, приблизно 24% громадян взяли участь у псевдоопитуванні в Луганській області, в Донецькій області на дільниці прийшли "не більше 32%" жителів.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування