Майже всі, хто загинув в Будинку профспілок в Одесі, померли за лічені секунди - ДСНС

Середа, 14 травня 2014, 21:18

Майже всі люди, які загинули в Будинку профспілок в Одесі, померли за лічені секунди.

Про це заявив начальник Головного управління Державної служби з надзвичайних ситуацій в Одеській області Володимир Боделан.

Картину подій зі своєї точки зору він описав на особистій сторінці в соціальній мережі Facebook, оскільки наразі перебуває на лікарняному.

"А тепер ще деякі деталі того, що відбувається. Загоряння центрального сходового маршу на перших двох поверхах сталося буквально за лічені секунди, після чого був звук, схожий на хлопок, і було видно, що від цього хлопка вмить згас вогонь'', - написав він.

''І цієї ж миті на землі опинилися кілька людей, що випали з будівлі зі сторони чорного входу. Більшість з них були живі і навіть на своїх ногах залишали це місце. Але буквально через пару десятків метрів падали без свідомості, і їх подальша трагічна доля всім відома", - написав Боделан.

"Мені важливо, також, як і всім небайдужим людям - розуміти, кому і навіщо було потрібно проведення такої жахливої акції вбивства. Але я впевнений, що 99,9% людей загинули в будинку профспілок за лічені секунди, а не задихнулися від диму або учаділи від вогню. Але для цього є судмедексперти, дочекаємося їхніх висновків...'', - додав він.

''Ще до початку задимлення приміщень чадним газом я помітив, як з вікон будинків люди висовувалися зі спробою вдихнути свіже повітря. Від чого їм було так важко дихати, я не можу відповісти, але те, що це точно був не дим від пожежі - впевнений на 100%", - сказав Боделан.

Також начальник облуправління відомства зазначив, що міліція тривалий час не втручалася в події на Куликовому полі, через що пожежники не могли розпочати роботу.

"На момент нашого приїзду горіли намети, розташовані в центрі площі, йшов запеклий бій, але загрози життю людей від палаючих наметів не було. Вхід до будівлі був забарикадований, з обох сторін тривала стрілянина, летіли пляшки із запальною сумішшю", - написав він.

"Я спробував знайти міліцію для організації безпечної роботи рятувальників, оскільки біля центрального входу лише починалося загоряння. Як тільки помітив, що до холу будівлі закинули на палицях кілька палаючих покришок, сам набрав оперативного і дав команду на висування наших підрозділів. Це було о 19:58...", - розповів посадовець.

''До моменту під'їзду автомобілів, незважаючи на вогонь у будівлі, його продовжували закидати запальною сумішшю і стріляти по вікнах. Багатотисячний натовп не давав можливості для проїзду пожежної машини досить тривалий час. Найстрашніше в цій ситуації те, що пожежники, прибувши до місця вчасно, не могли розпочати ліквідацію пожежі через стрілянину та опір нападників", - додав Боделан.

Як відомо, в Одесі 2 травня проросійські сепаратисти напали на українських футбольних фанів, була перестрілка. Пізніше фанати, а також звичайні одесити, обурені нападом, погнали сепаратистів до Куликова поля, де був їхній табір. Сепаратисти сховалися в Будинку профспілок, який знаходився на площі.

Там сталася пожежа.

Прихильники єдиної України намагалися допомогти сепаратистам, які опинилися в будівлі, проте всіх врятувати не вдалося.

Станом на 12 травня, в сутичках в Одесі загинули 48 людей.

Інтерфакс-Україна

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування