КС визначив термін дії повноважень майбутнього президента

П'ятниця, 16 травня 2014, 10:19

Конституційний суд України офіційно оприлюднив рішення, згідно з яким Президент України, обраний на позачергових виборах 25 травня, буде мати повний п'ятирічний термін повноважень.

Про це повідомляє Інтерфакс-Україна з посиланням на текст рішення, оприлюдненого в п'ятницю.

"Президент обирається на термін 5 років незалежно від того, обирається він на позачергових або чергових виборах", - йдеться у резолютивній частині рішення.

В кінці квітня 101 народний депутат, в тому числі лідер фракції "УДАР" Віталій Кличко, звернулися в КС з проханням дати офіційне тлумачення положень частин першої, п'ятої статті 103 Конституції України в системному зв'язку з положеннями пункту 16 розділу ХV "Перехідні положення" Основного закону.

Згідно Конституції, президент України обирається строком на п'ять років. При цьому у розділі ХV "Перехідні положення" говориться, що чергові вибори президента України проводяться в останню неділю березня 2015 року. Таким чином, виникає питання, чи буде президент обиратися на майбутніх виборах на п'ять років або ж до березня 2015 року.

У КС вважають, що пункт 16 р. ХV "Перехідні положення" Конституції України був доповнений для вирішення конкретної ситуації, що виникла у зв'язку з внесенням змін до Конституції щодо правового регулювання виборів президента і необхідністю встановлення дати наступних чергових виборів президента.

"Аналіз змісту положень цього пункту дає підстави для висновку, що вони визначають дату тільки наступних чергових виборів президента, і ці положення не поширюються на правовідносини щодо позачергових виборів глави держави", - наголошується в рішенні суду.

Таким чином, на думку членів КС, проведення позачергових виборів президента до останньої неділі березня 2015 року "робить неможливим застосування п.16 р. ХV "Перехідні положення" Конституції, оскільки його положення втрачають функціональне призначення та взаємозв'язок з положеннями ч.1 і 5 ст.103 Конституції, яка визначає, що президент України обирається строком на п'ять років".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування