Заяви угорського прем'єра особливі недоречні під час агресії РФ - МЗС

Субота, 17 травня 2014, 19:38

В Україні із розчаруванням сприйняли послідовний ряд висловлювань прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана, оприлюднених упродовж останніх днів.

Про це йдеться у заяві МЗС України.

У відомстві нагадали, що Орбан висловлювався стосовно суверенних форм захисту і гарантій прав угорської національної меншини в Україні, зокрема в контексті подвійного громадянства та "колективних прав" на "автономію", чиє широке тлумачення є полем для спекуляцій.

Принцип подвійного громадянства суперечить Конституції і законодавству України, - нагадали в МЗС.

У Міністерстві відзначили, що угорська меншина на території України має широкі культурні й освітні права.

Про це, зокрема, свідчить понад сотня угорських шкіл і той факт, що голова товариства угорців Закарпаття є одночасно першим заступником Глави Закарпатської ОДА, - розповіли в МЗС.

"Права угорської громади є захищеними в Україні і будуть захищатися й надалі відповідно до національних і європейських стандартів", - підкреслили українські дипломати.

"Оприлюднені слова угорського прем'єр-міністра є ані слушними, ані доречними, особливо в час агресії РФ проти України та послідовних намірів кремлівського керівництва перекроїти нашу державу та підірвати національний мир і порозуміння", - йдеться у заяві відомства.

У МЗС відзначили, що наразі вкрай важливою є стратегічна єдність усіх європейських держав перед загрозою, яку несе агресія Кремля.

"Розкол згуртованості принесе непередбачувані політичні, економічні та безпекові наслідки для всіх країн нашого регіону без винятку", - вважають у міністерстві.

МЗС закликало угорських партнерів зробити все належне, щоб відносини між нашими країнами не стали частиною та заручником пропагандистської кампанії Росії.

Як відомо, прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан напередодні заявив, що угорці, які проживають на території України, повинні отримати автономію і подвійне громадянство.

Як зазначає ZN.Ua, Орбан заявив буквально наступне: "Господарські зв'язки ми ставимо в центр зовнішньої політики. Продовжуємо працювати зі Сходом і збільшуємо свою господарське присутність, підсилюємо вплив у Карпатському регіоні. У цьому зацікавлена ​​Угорщина, наші сусідні держави та Європейський Союз. Посилення регіональних зв'язків не суперечить загальнонаціональним. Угорська питання з часів Другої світової війни залишилося невирішеним".

"Угорське питання ми вважаємо європейським питанням. Угорці Карпатського регіону повинні мати подвійне громадянство, громадянські права і автономію. Це наша позиція, яку ми будемо представляти (оплески). У цьому зв'язку актуальним є питання двохсоттисячної угорської нацменшини в Україні. Яка має отримати подвійне громадянство, має отримати всі цивільні права, має отримати право на самоврядування. Такі наші очікування від нової України, яка формується і яка відчуває нашу підтримку в процесі побудови демократичного суспільства", - заявив Орбан.

Виступ Орбана щодо зарубіжних венгрів - з 28:46 хвилини.

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування