Соболєв і Тягнибок не хочуть приймати меморандум під диктовку Росії

Вівторок, 20 травня 2014, 13:15

Представники влади не хочуть приймати меморандум національної єдності з нав'язаними Росією тезами.

Про це у Раді заявив лідер фракції "Батьківщина" Сергій Соболєв.

Він розповів, що його фракція проти того, щоб Росія через своїх глашатаїв у Раді нав'язувала Україні "позаблоковий статус".

"Станом на зараз пройшло формулювання про те, що виключно на референдумі громадяни України будуть визначати військові та політичні союзи. Це, в принципі, передбачається статусом ЄС і НАТО", - розповів Соболєв.

Він також заявив, що "Батьківщина" проти прямих виборів губернаторів.

"Ми категорично проти феодальних князьків, які будуть обиратися прямими виборами. Ми за те, щоб прямо обирали обл- та райради, вони формували виконкоми, а державу в регіонах представляли б префекти, які б слідкували за дотриманням законів", - заявив він.

Що стосується мови, то "Батьківщина" відстоює позицію єдиної державної мови з регіональним статусом для інших мов, зокрема російської.

Умовою "амністії" Соболєв назвав складання боєвиками зброї, звільнення приміщень та відмову від зриву виборів.

У той же час, лідер фракції "Свобода" Олег Тягнибок заявив, що його фракція скептично ставить до перемовин з сепаратистами.

"Ніяких переговорів із сепаратистами і терористами вести не можна. Бо сепаратист є той, хто проти територіальної цілісності України, про із ним можна говорити?", - сказав Тягнибок.

"Ми проти того, щоб будь-які меморандуми підписувались із сепаратистами і терористами", - додав він.

Текст меморандуму, який узгоджується в парламенті, лідер "Свободи" назвав таким, що "не відповідає потребам української нації".

"Десь там з Москви нам будуть нав'язувати, чи подавати заявку в НАТО чи залишатись під геополітичним впливом Москви?", - обурився Тягнибок

Як відомо, у вівторок депутат-регіонал Новінський вніс до Ради проект меморандуму порозуміння і фракції проводять узгодження його тексту.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News