Федералізації хоче мізерна частка українців, відокремлення – ще менше

П'ятниця, 23 травня 2014, 15:40

Більшість українців - 53,2% - хочуть бачити свій регіон у нинішньому статусі в складі унітарної України з розширеними  повноваженнями.

Про це свідчать результати опитування, проведеного  із 29 квітня по 11 травня Київський міжнародний інститут соціології (КМІС).

Збереження нинішнього статусу в складі унітарної України з нинішніми повноваженнями підтримують 22,7%. Автономію у складі федеральної України - 6,9%.

Натомість вихід з України і створення незалежної держави підтримують - 1,9%, а вихід з України і приєднання до іншої держави - 4,7%.

При цьому спостерігаються значні відмінності у ставленні до унітарної держави та сепаратизму між етнічними українцями і меншинами, головним чином, росіянами.

Так, серед етнічних українців вихід із України і приєднання до іншої держави підтримують 2,3% українців, водночас серед росіян таких 16,2%, серед тих, хто вважає себе одночасно і українцем,і  росіянином – 24,6%.

Водночас, різниця у поглядах на це питання між україномовними та російськомовними респондентами значно менша.

Зокрема, за розширення повноважень свого регіону у складі унітарної України більше від інших виступають жителі Закарпаття – 83,6 опитаних, Буковини – 69,2, Галичини – 67,9, серед жителів Донбасу таких 25,7%.

Водночас утворення в своєму регіоні автономії у складі федеративної України зовсім не підтримують жителі західних регіонів, водночас 23,5% жителів Донбасу виступають прихильниками такої ідеї.

Таким чином серед жителів Донбасу все таки більше прихильників унітарної України (25,7%), ніж федеративної (23,5%).

Загалом, 69,7% жителів Донбасу не планують брати участь у президентських  виборах 25 травня 2014 року або ще не визначились з кандидатом

При цьому на півдні України федералізацію підтримують лиш 7% опитаних.

Вихід із України і створення незалежної держави підтримують 8,4% жителів Донбасу. При цьому за приєднання до іншої держави на Донбасі виступають 22,5 жителів.

На Волині, Буковині та Закарпатті не знайшлося жодного симпатика такої ідеї. При цьому на Галичині прихильників виходу із України та приєднання до іншої держави підтримують 0,4%. На півдні таких українців 2,3%, в центрі – 1%.

Опитування було проведено на замовлення доктора політології Івана Качановського (Університет Оттави, Канада).

Методом особистого інтерв'ю опитано 2022 респонденти, що мешкають у 110 населених пунктах усіх областей України (за виключенням АР Крим) за стохастичною вибіркою, репрезентативною для населення України віком від 18 років.

Статистична похибка вибірки не перевищує: 3,3% для показників близьких до 50%, 2,8% - для показників близьких до 25%, 2,0% - для показників близьких до 10%, 1,4% - для показників близьких до 5%.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування