Європа вітає Україну з проведенням історичних виборів

Понеділок, 26 травня 2014, 01:25

Генеральний секретар Ради Європи Турбйорн Ягланд привітав український народ із президентськими виборами, що відбулися, і лідера президентської гонки Петра Порошенка.

Про це йдеться в заяві генсека РЄ, поширеній у неділю, передає "Інтерфакс-Україна".

"Я вітаю український народ з обранням нового президента України і Петра Порошенка з завоюванням його підтримки у першому турі", - сказав Ягланд.

За його словами, "цей чіткий мандат має стати важливим кроком на шляху врегулювання політичної кризи в Україні".

"Я вірю, що новий президент буде діяти рішуче, щоб відновити мир і демократію в країні. Він може розраховувати, що Рада Європи продовжить надавати підтримку Україні в процесі реформ, зокрема, реформи Конституції. Повна повага до демократії, прав людини і верховенства закону - це єдиний спосіб для українського народу гарантувати процвітаюче та мирне майбутнє своєї країни", - упевнений Ягланд.

Міністр закордонних справ Великої Британії Вільям Хейг привітав український народ з проведенням історичних президентських виборів.

Про це йдеться у відповідній заяві глави зовнішньополітичного відомства Об'єднаного королівства.

"Сьогоднішня висока явка показує рішучість українського народу визначати свою долю без втручання ззовні. Я шкодую, що сепаратистські бандформування, які претендують на те, щоб бути "мирними активістами", намагаються заперечити право голосу жителів Донецької та Луганської областей", - сказав Хейг.

"Я віддаю належне співробітникам виборчих комісій, які зазнавали страхітливого залякування в цих регіонах, але прагнули виконати свій обов'язок. Я хвалю громадян східної України, які подолали всі перешкоди, щоб голосувати, або тих, хто спробував це зробити. Кожен голос був індивідуальним актом мужності", - зазначив дипломат.

Крім того він запевнив, що Велика Британія, як і переважна більшість міжнародної спільноти, твердо підтримує суверенітет, незалежність і територіальну цілісність України.

"Саме тому ми не визнаємо незаконну анексію Криму Росією. Сьогодні українці відправили рішучий сигнал своєї підтримки реформам і нового майбутнього для своєї країни. Ми з нетерпінням очікуємо спільної роботи з новим президентом над амбітними реформами, які можуть задовольнити сподівання народу України", - заявив Хейг.

Німеччина вітає демократичні президентські вибори в Україні та очікує такої самої оцінки від Російської Федерації.

Про це сказав міністр закордонних справ Німеччини Вальтер Штайнмаєр у ніч на понеділок в інтерв'ю телеканалу "1+1".

"Я радий, що вибори відбулися. Ще чотири тижні тому ми сумнівалися. Я радий, що день виборів обійшовся без великого кровопролиття. Я сподіваюся на результат, який буде однозначним. Щоб країна могла швидко повернутися до спокою, а також політичної та економічної стабілізації", - сказав він.

Міністр також зазначив, що "з цікавістю сприйняв слова Володимира Путіна, що за певних умов Росія поважатиме вибори. Це все позитивні сигнали у разі, якщо все буде так, як обіцяно".

Посол Литви в Україні Пятраст Вайтікунас вважає, що новообраному президенту України необхідно буде "будувати нову країну", і це можливо буде зробити, навіть з наявними внутрішніми проблемами.

В ефірі телеканалу "Інтер", відповідаючи на запитання ведучого, що, на його думку, необхідно зробити новому президенту, дипломат сказав: "Почати будувати нову Україну".

"Навчитися жити без Криму, з проблемами на сході... - це можливо створити нову країну, нове суспільство, використовуючи приклад і досвід таких країн, як Грузія, Південна Корея, Ізраїль - країн, які воюють за своє існування. Ці країни зуміли поліпшити бізнес- клімат - я маю на увазі Грузію, а Південна Корея - це взагалі держава з високорозвиненою економікою та демократичним суспільством", - пояснив Вайтікунас.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування