Порошенко показав свій "мирний план" владі Донеччини та Луганщини

Четвер, 19 червня 2014, 20:52

Президент Петро Порошенко представив легітимній владі Донецької та Луганської областей 14 пунктів мирного плану на сході країни.

Як повідомила прес-служба глави держави, під час зустрічі Порошенко наголосив на важливості внесення змін до Конституції України щодо децентралізації влади.

Президент зазначив, що відповідний проект змін Основного Закону буде спрямовано на розгляд Венеціанської Комісії. "Наша мета не війна, наша мета – мир!", - наголосив він.

"Ключовий елемент: президент добровільно відмовляється від можливості призначати голів облдержадміністрацій і райдержадміністрацій, проводяться дострокові місцеві вибори і обрані депутати формують місцеву раду, яка в свою чергу формує виконавчий комітет", - підкреслив Порошенко.

Він заявив, що для відновлення економіки Донбасу разом із партнерами з Євросоюзу розроблено програму створення робочих місць на сході України, з перспективою інвестицій та з проектом програми з економічної реконструкції регіону.

Президент вважає, що частина загальнодержавних податків повинна залишатись в розпорядженні місцевої влади. "Зокрема, 25% податку на прибуток має залишатись для того, щоб бути стимулюючим фактором", - наголосив Порошенко.

Водночас, уповноважений президента з урегулювання ситуації в Донецькій і Луганській областях Ірина Геращенко повідомила, що після переговорів з представниками легітимної влади Донецької та Луганської областей, а також представниками бізнесу та депутатського корпусу цих регіонів мирний план президента може бути розширений.

"У п'ятницю, 20 червня, президент оголосить свій мирний план, який на сьогоднішній день включає 14 політичних пунктів. Але, можливо, після сьогоднішніх зустрічей будуть додані ще 1-2 пункти", - сказала вона на брифінгу в четвер ввечері.

За словами Геращенко, це говорить про те, що президент враховує думки представників східних регіонів у своїх рішеннях і пропозиції щодо реалізації цього плану.

"Звичайно ж, без підтримки еліти, громади Донецького і Луганського регіонів, цей план буде важко реалізувати. Тому дуже важливо було сьогодні його обговорити", - підкреслила вона.

Водночас Геращенко виключила можливість переговорів Порошенка з представниками терористичних організацій "ДНР" і "ЛНР".

"Щодо "ЛНР" і "ДНР", то люди, які беруть відповідальність за збиті літаки - це терористи, з якими ніхто в світі не сідає за стіл переговорів", - підкреслила вона.

Українська правда, Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування