Жоден канал РФ не повідомив, що в Донецьку загинули росіяни - журналістка

Понеділок, 2 червня 2014, 15:16

Жоден російський телеканал не повідомив про те, що 31 громадянин Російської Федерації загинув у боях у Донецьку 26 травня, хоча біля моргу були камери "Першого каналу" і "Росії 24".

Про це пише фотожурналіст Марія Турченкова у блозі на сайті "Эхо Москвы".

За її словами, "біля моргу зібралися близько ста журналістів міжнародних ЗМІ, серед них були камери і "Першого каналу", і "Росії 24", які згодом не передали жодної новини про цю подію", а вже до кордону в Успенці вантажівку з "вантажем 200" супроводжувала лише вона із трьома колегами.

"Жоден із вітчизняних федеральних телеканалів, які місяцями бетонують ідею про геноцид росіян на сході України й засилля фашистів на заході, так і не повідомив про те, що 31 громадянин Росії загинув у Донецьку 26 травня. Не пояснив у чому подвиг, заради якого вони загинули, як вони потрапили на цю війну, хто відкриває "канал через Ростов", хто роздає зброю й хто зустрічає труни з наклейками ДНР", - пише Турченкова

"В українських ЗМІ загиблих назвали найманцями й терористами", - додає вона, зазначаючи, що інформаційна війна по обидва боки "абсолютно стерла межі реальності" і розуміння, що насправді відбувається зараз на сході України.

Турченкова пише, що супроводжувати тіла загиблих до кордону їх попросила "людина з оточення Олександра Бородая, прем'єр-міністра самопроголошеної Донецької Народної Республіки".

"Ми були приголомшені почутим. Це було перше визнання, що в боях на Донбасі гинуть російські громадяни", - зізнається вона. До цього були упізнані по фотографіях лише два жителі Донецька Марк Звєрєв і Едуард Тюрютіков, зазначає журналіст.

У Турченкової склалося враження, що для ДНРівців була важлива присутність журналістів при доставці тіл до кордону.

31 труна, які поставили у фуру, була промаркована наклейками "Донецька Народна Республіка". До кожної з них додавалася довідка Донецького обласного бюро судово-медичної експертизи від 29 травня про те, що ні в трупі, ні в труні немає вкладень, переміщення яких через кордон України заборонено.

Труни для загиблих росіян збирали по всьому Донецьку. Фото Турченкової

Співробітники моргу ходили зі списком імен загиблих, і навіть на парі митей продемонстрували їхнім журналістам, але подивитися уважно або сфотографувати не далечіні. Журналісти встигнули побачити довідку на Сергія Борисовича Ждановича, 1966 року народження, і Юрія Федоровича Абросимова, 1982 року народження.

Довідка про "вантаж 200" для проходження кордону з Росією

Про Ждановича в групі "Афганістан. Ніщо не забуте, ніхто не забутий" у "Вконтакте" пишуть, що він був інструктором Центру спецпризначення ФСБ Росії у відставці, ветераном Афганістану й Чечні, що 19 травня приїхав у Ростов-на-Дону на навчання й 26 травня був убитий у Донецьку.

У боях у Донецку загинули росіяни. Довідка для прикордонників

Турченкова зазначає, що в морзі не вистачило місця, тому активісти ДНР за день до відправки пригнали дві вантажівки-рефрижератори для перевезення продуктів, куди поклили частину загиблих. Тіла зберігали в холодильниках фабрики морозива. На бортах і даху вантажівки з трунами активісти намалювали фарбою червоні хрести й цифри "200".

Прикордонники були насторожені, але подивившись довідки й зрозумівши, який вантаж везуть, пропустили фуру.

Прикордонники були здивовані "вантажем 200"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...