Запропоновані зміни до Конституції посилюють президента

Четвер, 26 червня 2014, 12:46

Зміни до Конституції можуть посилити повноважень президента замість  дотримання системи "стримувань і противаг".

Про це йдеться у змінах до Конституції, сказано у статті на "Українській правді"

Згідно з діючою Конституцією, кандидатуру прем’єра на розгляд парламенту президент вносить "за пропозицією коаліції депутатських фракцій". В редакції ж Петра Порошенка вказано, що кандидатура голови уряду вноситься президентом "з урахуванням пропозиції парламентської коаліції".

Розширення повноважень президент передбачене і щодо призначення та звільнення Генерального прокурора та голови СБУ.

В діючій Конституції згода парламенту необхідна і при призначенні і при звільненні Генпрокурора. А відповідно до змін Банкової, парламент не зможе перешкодити бажанню президента одноосібно звільнити Генпрокурора.

До речі і процедура призначення, і процедура звільнення Генпрокурора, яка запропонована президентом, однаково протирічать висновкам Венеціанської комісії. (Відповідно від 17.10.2006 р. та 03.01.2001).

Раніше Венеціанська комісія рекомендувала Україні визначати кандидатуру Генпрокурора не за бажанням президента, а спеціальною комісією "яка складалася б з осіб, що користуються повагою громадськості та довірою уряду".

Щодо голови СБУ в діючій Конституції парламент дає згоду на призначення та звільнення голови Служби безпеки.

Порошенко пропонує взагалі викреслити роль Верховної ради у звільненні голови СБУ. Очевидно, цим правом президент воліє розпоряджатися одноосібно.

Остаточно кадрові привілеї закріплені у розділі про повноваження голови держави, де право президента на звільнення голови СБУ та Генпрокурора чітко відокремлені від необхідності надання згоди з боку Верховної ради.

Такі самі формулювання наведені і щодо голови Державного бюро розслідувань. А вплив парламенту на призначення та звільнення голови Антимонопольного комітету взагалі пропонується скасувати – новообраний президент впевнений, що це питання він може вирішувати самостійно.

"Очевидно, що концентрація одноосібного права на звільнення Генерального прокурора, голови СБУ, Антимонопольного комітету т Державного бюро розслідувань забезпечить значний вплив президента на роботу відповідних органів", - сказано в статті.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування